Čuveni rižoto na Milanski

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Milanski rižoto
Milanski rižoto

RIŽOTO NA MILANSKI (RISOTTO ALLA MILANESE) SA ŠAFRANOM

Legenda kaže da je Risotto alla Milanese prvi priredio davne 1574. mladi umjetnik Valerija koji je tada bio zadužen za slikanje prekrasne milanske katedrale. Dodao je šafran u pigment boje da oslika prozorska stakla, a svi su mu se smijali kako dodaje šafran u boju. Zaista, Valerije je mrzio dosadu i želio je unijeti malo boje u svoj i tuđi život... Na vjenčanju svog gospodara servirao je gostima rižoto u koji je također dodao šafran. Riža je ispala tako dobro, da su svi tražili recept... Vrlo brzo recept se raširio i dan danas je jedno od najpoznatijih talijanskih rižota...

Svi moji ukućani vole žuti rižoto, tj. „Rižoto na milanski“. Famozni kultni rižoto servira se uglavnom kao predjelo, ali i kao prilog i to najčešće uz čuvani milanski specijalitet - ossobuco (prerezanu teleću koljenicu u saftu s povrćem) o kojem smo već pisali ovdje te famozni umak gremolata. Pisala sam već o tome kako skuhati dobar rižoto ovdje, princip je vrlo jednostavan, samo ga treba stalno miješati, postepeno zalijevati vrućim temeljcem, pred kraj dodati putar i parmezan i pustiti ga da poklopljen odstoji nekoliko minuta.

Za 4 osobe                                                                              

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

 • 30 dag riže
 • 5 dag goveđe moždine
 • 1 luk (sitno narezan)
 • ½ šalice bijelog vina
 • mesni temeljac
 • 1 vrećica šafrana
 • 5 dag ribanog parmezana
 • 7 dag putra
 • maslinovo ulje
 • sol
 • svježe mljeveni crni papar

Goveđu moždinu izvadite iz kosti i sitno nasjeckajte. U tavici rastopite polovicu putra, dodajte sitno nasjeckani luk, goveđu moždinu te malo soli i papra. Kad luk dobije zlatnožutu boju, dodajte rižu da zastakli. Zalijte bijelim vinom i pustite da vino ispari. Zatim postepeno, uz stalno miješanje, dolijevajte vrući mesni temeljac. U zdjelici pomiješajte šafran s malo vrućeg temeljca da pusti boju pa ga dodajte u rižoto. Stalno miješajte rižoto i čim ponestane tekućine i počne se lijepiti za tavu, dodajte malo temeljca. Pred sam kraj da bi rižoto bio gusto - kremast dodajte preostali putar i ribani parmezan te promiješajte. Rižoto kuhajte oko 15 - 16 minuta zavisno od vrste riže, najbolje ga probajte da vidite jel kuhan. Mora biti al dente i malo tvrđi, jer svakako kad je gotov, mora poklopljen još odstajati nekoliko minuta da se svi okusi povežu i otpuste pa ga tek onda servirajte.

 

Slični članci: