Božanski rafioli

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rafioli
Najbolji rafioli

Da li su rafioli izvorno korčulanski, makarski, trogirski, imotski, sinjski ili creski ne bitno, to su tradicionalni hrvatski - dalmatinski suhi kolačići, definitivno moji najdraži. U filu se mogu staviti bademi, ali i orasi, lješnjaci, čokolada, suho usitnjeno voće... Također aromu možete pojačati rumom, rakijom, maraskinom... prema želji. Svaki kuhar ima svoj način pripreme rafiola, a ovo je jedan provjereni recept, koji zasigurno uspjeva! Rafioli mogu stajati dugo i najbolji su tek nakon nekoliko dana. Držite ih u zatvorenoj limenoj kutiji. 

Vrijeme pripreme sa stajanjem: 2 sata i 30 minuta

Vrijeme pečenja: 20 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 70 dag oštrog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 20 dag putra
  • 3 jaja
  • 2 žumanjka
  • 6 dag šećera
  • sol
  • mlijeko po potrebi

Fila:

  • 4 jaja
  • 20 dag šećera
  • 40 dag badema, malo prepečenih pa samljevenih
  • 1 žlica rakije
  • 3 žlice maraskina
  • muškatni oraščić
  • cimet
  • narančina i limunova korica
  • 5-6 dag natrgane čokolade za kuhanje
  • malo sitno narezanih grožđica (može i ne mora)
  • malo ruma
  • rakija (lozovača, kruška)
  • kristalni šećer

Pripremite tijesto: u brašno umiješajte prašak za pecivo, listiće putra, dodajte jaja, žumanjke, šećer, sol i umijesite čvrsto tijesto. Dodajte malo mlijeka da tijesto ne bude pretvrdo, oblikujte ga u kuglu, obložite folijom te ostavite neka počiva oko sat vremena u hladnjaku.

Za to vrijeme pripremite filu: jaja izmiješajte pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe (možete pola badema prepržiti u suhoj tavici, da budu aromatičniji, pa kad se ohlade, sameljite ih sa ostalim bademima u blenderu), limunovu i narančinu koricu, maraskino, rakiju, malo muškatnog oraščića i cimet. Možete dodati i ostatak od onih 2 bjelanjaka od tijesta da ih iskoristite.

Rafioli
Rafioli

Tijesto premijesite i razvaljajte na 2 - 3 mm. Dva su načina kako možete oblikovati rafiole: 1. stavljajte na tijesto filu žličicom u jednom redu u razmacima, ovisno o čaši kojom ćete oblikovati polumjesece (rafiole). Tijesto preklopite preko cijelog reda tako da je fila pokrivena. Čašom pritisnite tijesto tako da polovica čaše obuhvati tijesto s filom, pa ukrasnim kotačićem oblikujte rafiol po rafiol. Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto i filu. Ili 2. izrežite krugove okruglim kalupićem za krafne ili čašom, stavljajte na njih malo file, rub rafiola namažite pomoću kista bjelanjkom da se bolje slijepe i preklopite krugove te im rub stisnite vilicom da ih ukrasite i učvrstite stiskanje.

Rafiole slažite na masni papir na lim i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta (moraju ostati svijetle boje). Pečene rafiole odmah premažite s malo rakije i uvaljajte u kristalni šećer.