5 Uskrsnih predjela pripremite za samo 10 minuta

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Klasičan Uskrsni doručak u Zagrebu, a i šire, podrazumijeva šunkicu, jaja, domaći sir i vrhnje, francusku salatu, mladi luk, hren i rotkvice. Jednostavno i uvijek fino. Možete napraviti i umak od hrena umijesto da samo naribate hren (pomiješajte ga s grčkim jogurtom ili vrhnjem), napravite ukusan quiche lorraine (pitu sa šunkom i sirom) i ukrasite jajima ili za klince napravite male pizzete sa šunkom i sirom ili male slatke odjevene hrenovke, bit će presretni!

Sretan vam Uskrs!

Evo nekoliko prijedloga koji su zaista jako brzi i jednostavni:

Odjevene hrenovke
Odjevene hrenovke

Prijedlog 1: ODJEVENE HRENOVKE

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 1 lisnato tijesto
  • 8 hrenovki
  • 1 žumanjak
  • ulje

Zagrijte pećnicu na 180C. Razvaljajte tijesto i razrežite ga na 8 ili 16 kvadrata ili traka. Na njih ukoso položite hrenovke (ili polovice hrenovki) pa omotajte tijestom. Posložite na nauljeni lim ili masni papir pa premažite kistom umočenim u izmućeni žumanjak. Pecite 15-ak minuta.

Prema želji kada motate hrenovke, možete ih namazati s malo senfa ili kečapa.

Prijedlog 2: JEDNOSTAVNA SALATA BEZ RECEPTA

Vrijeme pripreme: 10 minuta
za ovu salatu nema recepta! Samo narežite mrkvu na prutiće, celer, komorač, krastavac, korabicu i bijelu repu te operite rajčice. Servirajte uz umak: pomiješajte grčki jogurt ili vrhnje s žlicom senfa, žlicom hrena, posolite, a prema želji možete dodati i sušeni kopar, peršin, luk u prahu, svježe mljeveni crni papar i malo sojinog mlijeka.

Namaz od graška
Namaz od graška

Prijedlog 3: BRZI NAMAZ OD GRAŠKA

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

  • 25 dag očišćenog mladog graška (ili iz konzerve)
  • 2 žlice mladog kozjeg ili kravljeg sira
  • 1 žlica soka od limuna
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Ocijedite skuhani ili konzervirani grašak i sa svim ostalim sastojcima ga izmiksajte u blenderu. Po potrebi dodajte još malo vode te miksajte do željene glatkoće i mazivosti. Ohladite u hladnjaku.

Prijedlog 4. PAŠTETA OD RICOTTE I PINJOLA

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

  • 20 - 25 dag talijanskog sira ricotte – 1 pakiranje (ako nemate, može i svježi kravlji sir)
  • pinjoli (kratko prepečeni)
  • 1 češanj češnjaka 
  • bosiljak
  • čisto djevičansko maslinovo ulje
  • aromatično ulje s bosiljkom
  • ribani parmezan
  • sol
  • papar

Pinjole kratko prepecite na tavici da požute (ali pazite da ne posmeđe i zagore!). U blenderu izmiksajte par svježih listića bosiljka, popržene pinjole, češnjak, sol i papar. Polako dodajte maslinovo ulje i aromatično ulje s bosiljkom. Dodajte ricottu i parmezan te izmiksajte u glatku paštetu. Stavite u zdjelicu i u hladnjak da se stisne. Po vrhu posipajte nekoliko cijelih pinjola i pokapajte maslinovim uljem. Služite uz prepečenac.

Pizzete
Pizzete

Prijedlog 5: PIZZETE SA ŠUNKOM I SIROM

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 10 minuta

  Vrijeme pečenja: 10 minuta

Temperatura pećnice: 200C

  • 15 dag šunke (narezane na kockice)
  • 15 dag sira (nariban ili narezan na kockice)
  • 4 - 5 jaja
  • 1 kruh narezan na šnite ili toast
  • origano
  • sol
  • papar 

Zagrijte pećnicu na 200C. Napravite smjesu od šunke, jaja i sira. Posolite, popaprite. Rasporedite šnite kruha ili tosta po limu i na svaku stavite smjesu. Pecite u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta. Pospite origanom.


Slični članci: