Zapečene punjene tikvice

| Wine and dine |

Zapečene punjene tikvice
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Zapečene punjene tikvice

Recept moje sestre Lane

Vrijeme pripreme: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 4 okrugle tikvice
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • jedna stabljika celera
  • 15 dag feta sira
  • malo svježeg timijana
  • 1 ljuta papričica - prema želji
  • ružmarina
  • sol
  • papar
  • 25 dl kuhanog paradajza
  • domaće krušne mrvice od 4 šnite malo prepečenog jučerašnjeg kruha
  • maslinovo ulje
Zapečene punjene tikvice
Zapečene punjene tikvice

Zagrijte pećnicu na 180C. Tikvice operite, osušite, odrežite im gornji dio i izdubite tako da vam ostane oblik zdjelice, a pulpu iz tikvice sitno nasjeckajte. Luk sitno nasjeckajte i podinstajte na malo maslinovog ulja pa dodajte nasjeckani češnjak pa nasjeckanu pulpu i zajedno dinstajte. Dodajte timijan, sol i papar. Feta sir narežite na kockice i u svaku tikvicu stavite na dno fetu pa onda stavite smjesu od dinstanih tikvica pa opet feta sir.

Na dno vatrostalne posude ulite malo ulja i kuhani paradajz te poslažite tikvice pa pospite domaćim krušnim mrvicama s ružmarinom i soli i prema želji ljutom papričicom, pokapajte maslinovim uljem i pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.

Domaće krušne mrvice napravite tako da u sjekač stavite narezane malo prepečene šnite kruha i sameljite ih, dodajte malo ulja, ružmarina, soli i papričice te sameljite u sjekaču (blenderu).