Obožavam žitarice i mahunarke (grahorice) na sve načine, najviše ipak pripremljene kao varivo.
Za 6 osoba
Vrijeme pripreme: dan prije namočiti žitarice
Vrijeme kuhanja: 30 minuta u express loncu (u običnom 2 sata i 30 minuta)
- žitarice i grahorice: po 15 dag od svake - grah, slanutak, orzo, zob, ječam, pšenica, jari grah, leća, kukuruz ili jednostavnije kupite mix žitarica, a ako koristite već kuhane iz konzerve, varivo može biti gotovo za pola sata
- 2 ljutike (luk)
- 2-3 šnite špeka (može i ne mora), prema želji može i kobasica
- voda, a može i povrtni temeljac (povrtna kocka ili 2 žlice lovačke juhe) - može i ne mora
- 2-3 lista lovora
- mediteranski začini prema želji
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Žitarice i grahorice namočite u vodi dan prije kuhanja. Drugi dan ih procijedite i operite. Na maslinovom ulju podinstajte ljutiku (luk) i dodajte špek narezan na šnitice ili kockice. Dodajte žitarice i grahorice i nadolijte novu vodu, dodajte lovor, mediteranske začine, posolite i poparite. Kuhajte poklopljeno oko 2 sata, a ako kuhate u express loncu što je puno jednostavnije i brže, kuhajte pola sata.