Brzo varivo od leće, graha i ječma
Savršeno varivo. Brza priprema, jednostavna, a tako ukusno i fino... Mmmmm... Dodajte što želite, oduzmite što želite. Odokativno. Možete zaljutiti, možete ga napraviti blagog, bez luka, bez zaprške, bez mesa... Dobar tek!
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 40-ak minuta
- 25 dag leće
- 25 dag crvenog graha iz konzerve
- 10 dag ječma
- 10 dag pancete (narezan na tanke šnitice/prutiće) - može i ne mora
- kobasice, suho meso - može i ne mora
- oko 1 dl pasirane rajčice
- 1- 2 mrkve (sitno naribana)
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2 žlice Lovačke juhe ili žlicu Gustina (škrobno brašno) - prema želji
- prstohvat slatke crvene paprike
- prstohvat ljute crvene paprike - prema želji
- prstohvat mljevenog đumbira
- mediteranske trave - prema želji i izboru
- 2 lovorova lista
- 2 žlice maslinovog ulja
- peršin (sitno nasjeckan)
- sol
- papar
- bućine sjemenke - servirati uz varivo
- croutonsi (prepečene kockice kruha) - servirati uz varivo
U situ isperite leću i ječam i stavite u lonac s hladnom vodom. Ne morate ih prethodno namakati. Dodajte grah iz konzerve (izlijte vodu iz konzerve i dodajte samo grah) te stavite na štednjak da provri. Posolite, popaprite, dodajte lovor, đumbir i mediteranske trave. Na tavi na malo maslinovog ulja podinstajte nasjeckani luk i naribanu mrkvu, pasiranu rajčicu, dodajte malo slatke crvene paprike, prema želji i ljute crvene paprike i Lovačku juhu ili žlicu Gustina te žlicu, dvije juhe od variva, promiješajte i dodajte varivu pa na istoj tavi kratko popržite pancetu i/ili kobasicu i dodajte varivu. Kuhajte na laganoj vatri oko 40-ak minuta. Na svaki tanjur dodajte nasjeckani peršin, pospite bućinim sjemenkama i croutonsima.