Recept: Varivo od leće
Ovo varivo je jedno od mojih dražih variva. Najčešće ne dodajem nikakvu zapršku - ni od brašna, ni od Lovačke juhe, samo odgrabim jednu šalicu variva i izmiksam je u blenderu ili sa štapnim mikserom i vratim u varivo. Mogu ga jesti ljeti i zimi. Ljeti ga pravim lagano, bez ikakve zaprške i bez kobasica, samo s malo pancete, a zimi ga pojačam sa zaprškom i kobasicama, ponekad i sa krumpirom, a ponekad dodam i špinat. U mom omiljenom zagrebačkom restorančiću Lari&Penati moj prijatelj Igor Tomljenović - Tom pravi ga i sa pancetom i kobasicama te servira sa šnitom prepečenog kruha.
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 40-ak minuta
- 40 dag leće
- 10 dag pancete (narezane na tanke šnitice)
- 10 dag kobasice (narezane na kolutiće)
- oko 1 dl pasirane rajčice
- 1- 2 mrkve (narezana na kockice ili kolutiće)
- 1 ljubičasti luk (sitno nasjeckan)
- 2 žlice Lovačke juhe ili žlicu Gustina (škrobno brašno) ili izmiksati na kraju 1 šalicu variva od leće i vratiti u varivo - prema želji
- prstohvat slatke crvene paprike
- prstohvat ljute crvene paprike - prema želji
- prstohvat mljevenog đumbira
- mediteranske trave - prema želji i izboru
- 1 - 2 lovorova lista
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
- bućine sjemenke - servirati uz varivo (prema želji)
- prepečene šnite kruha - servirati uz varivo (prema želji)