Tradicionalno zimsko jelo: sarma

| Wine and dine |

Sarma
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ovo je provjereni, mamin recept za sarmu - meni najbolji! Mama je uvijek radila veliki, veliki lonac pun sarme i dio davala baki, dio sestri, dio meni. Pedantno je motala sarmice i redala ih u lonac, danas iste takve sarmice radim ja, dio dajem Sari, dio tati, dio zamrznem, a jedan dio mogu i nekoliko puta podgrijati (mora dobro provriti) i uvijek je jednako dobra i ukusna! Radim je samo s junetinom, a mama je miješala junetinu s mekanom svinjetinom, al' zato obavezno dodam malo pancete. Ona joj daje taj fini šmek...

Ako je zelje jako kiselo, svaki list malo isperem pod vodom. Ono što je za sarmu najvažnije je da se kuha na jako laganoj vatri dugo, barem 2-3 sata i da se nikad ne miješa, samo protresa. Ako ne volite zapršku, ne morate je staviti. Sarma je jedno od rijetkih jela gdje ja stavim zapršku (samo jednu žličicu), inače je izbjegavam.

Sarma
Sarma

Za: 10-ak osoba (po osobi 2 sarme)

Vrijeme pripreme: oko 1 sat

Vrijeme kuhanja: oko 2 - 3 sata

  • 80 kg svinjetine + 20 dag junetine ili 1kg junetine (po mogućnosti 2 puta mljevena)
  • 20 dag špeka ili dimljene pancete (sitno na kockice narezan) – može, a i ne mora   
  • 1 glavica kiselog zelja  (1,5 – 2 kg)
  • ½ kg rezanog zelja
  • 5 – 6 šnita špeka
  • 1 - 2 suhe dimljene kobasice (može i ne mora)
  • 10 dag riže
  • 2 jaja
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 - 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckan)
  • slatka crvena mljevena paprika
  • peršin (sitno nasjeckan) – može i ne mora
  • hladna voda
  • 2 žlice brašna ili škrobnog brašna
  • muškatni oraščić 
  • sol
  • papar
  • ulje 

Od glavice zelja izdvojite listove, izrežite gornji dio korijena i operite listove. Na malo ulja podinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak, ohladite pa dodajte u smjesu mljevenog mesa i špeka. Dodajte još jaja, opranu i ocijeđenu rižu, peršin, papar, sol, malo muškatnog oraščića i crvenu papriku. Smjesu dobro izmiješajte i pustite da malo odstoji. Smjesu (2 - 3 žličice) zamatajte u listove zelja i pravite sarmice tako da prvo motate sredinu pa zatim savijete krajeve prema unutra. Slažite ih okomito u lonac s malo ulja (tek toliko da pokrije dno), rasporedite izrezano zelje, sarmice i na šnite izrezani špek/pancetu. Dodajte hladne vode da pokriju sarme. Kuhajte oko sat i pol, dva na laganoj vatri. Onda napravite blagu zapršku od 2 žlice ulja i 2 žlice brašna. Kad zaprška zažuti, dodajte slatku crvenu mljevenu papriku, zalijte hladnom vodom i prelite po sarmi. Prema želji dodajte na 4 komada narezane kobasice i kuhajte još pola sata, sat. Sarmu nikada ne miješajte, samo lagano protresite lonac. Servirajte uz kuhani ili pire krumpir.