BUCATINI ALL'A MATRICIANA (panceta, na crveno) Italija, Rim, Lacio
Bucatini su debele špagete s rupom (tal.buco) u sredini, a specifične su za cijelu zapadno središnju Italiju, regiju Lacio. Ova verzija je „na crveno“, malo jačeg okusa, ali ako želite, možete je napraviti i bez luka i češnjaka.
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme kuhanja: 20 minuta
- ½ kg bucatina ili neke druge tjestenine
- 25 dag pancete (sitno nasjeckane)
- 1 luk (sitno nasjeckani)
- ½ dl suhog bijelog vina
- 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- 20 dag pelata (zgnječenog zajedno sa sokom)
- 1 šalica svježe ribanog pecorina, parmezana ili nekog dr. sira
- maslinovo ulje
- sol
- papar
U velikoj zagrijanoj tavi na maslinovom ulju popržite pancetu. Dodajte nasjeckani luk i podinstajte ga. Zatim dodajte vino, pustite da ispari, dodajte nasjeckani češnjak i nakon minutu zgnječene pelate. Posolite i popaprite. Kuhajte nepokriveno na laganoj vatri 20-ak minuta, dok se umak ne zgusne. U međuvremenu skuhajte bucatine ili neku drugu tjesteninu al dente. Ocijedite je, prelijte umakom i dodajte nariban sir. Promiješajte i odmah servirajte uz naribani sir.