Recept: TORTA CAPRESE, Capri, Italy
Poznata talijanska torta bez brašna - Caprese po receptu moje najbolje prijateljice Zadranke Vesne vrlo je jednostavna za pripremu, sočna, ukusna i provjereno dopadljiva svima!
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati na sobnoj temperaturi
Temperatura pećnice: 150C
Okrugli kalup za tortu
- 25 dag putra
- 15 dag tamne čokolade s visokim postotkom kakaa
- 3 dag kakaa u prahu
- 1 vanilin šećer
- 5 jaja
- 5 žlica tople vode
- 30 dag štaub šećera
- 30 dag mljevenih badema
- 1-2 žlice likera Amaretta (ili ruma)
Zagrijte pećnicu na 150C. Na pari rastopite čokoladu s putrom. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke miksajte s vodom dok se ne zapjene. Zatim im dodajte štaub šećer i miksajte još nekoliko minuta. Pomiješajte omekšani putar s čokoladom te dodajte u smjesu. Također dodajte kakao, vanilin šećer, liker i bademe. Bjelanjake posolite i umutite u čvrsti snijeg pa žlicom postepeno dodajte u smjesu. Kalup za torte namažite putrom te pospite štaub šećerom. Izlijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta. Torta za vrijeme pečenja naraste, a poslije se spusti, korica bude hrskava, a torta sočna. Ohlađenu na sobnoj temperaturi obilato posipajte štaub šećerom i listićima badema i servirajte uz tučeno slatko vrhnje.