Svi gurmanski putovi vode u Samobor: Rudarska greblica

| Wine and dine |

29. dani Rudarske greblice
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Bistrou Vugrinščak, prigodnom radionicom izrade Rudarske greblice predstavljeno je novo izdanje gastro vodiča „Svi gurmanski putovi vode u Samobor“ na engleskom jeziku te su najavljeni 29. dani Rudarske greblice koji će se održati za ovaj vikend, 5. i 6. srpnja u Rudama.

Tradicionalne delicije samoborskih ugostitelja, predstavljene tekstualnim opisima te fotografijama poznatog hrvatskog fotografa Romea Ibriševića od sada su, uz hrvatsko izdanje, dostupne i na engleskom jeziku, a preuzeti se mogu u uredu Turističke zajednice grada Samobora.

29. dane Rudarske greblice najavio je u ime organizatora, KUD-a Oštrc, Josip Lebegner predstavivši programe Dječje greblice, greblice pri Rudniku te nastupe brojnih folklornih i plesnih skupina. U zabavnom programu koji slijedi u večernjim satima goste će u subotu zabavljati Picksiebneri, a nedjelja je rezervirana za grupu Loco. Uz obilazak rudnika po prigodnoj cijeni i izložbu domaćih proizvoda, moći će se i degustirati razne greblice. Posjetitelji mogu pokazati svoje umjeće u spravljanju ove autohtone delicije i svoje greblice (isključivo od sira i zelenja) prijaviti u nedjelju od 17 i 18 sati, na igralištu u Rudama.

Održana je i prigodna radionica izrade Rudarske greblice, pod vodstvom Andrejasa Nikla te predstavljen još jedan poznati samoborski specijalitet Bermet Filipec.

Direktorica Turističke zajednice grada Samobora Zdravka Škugor Ferdebar pozvala je sve na 29. dane Rudarske greblice, a mi Vam donosimo i recept Rudarske greblice:

SAMOBORSKA RUDARSKA GREBLICA

Kako skoro svaki vikend provodimo u Samoboru, točnije Vrhovčaku jer tata tamo živi, a i sestra i šogor rade u Samoboru, vezana sam za njega…

Činjenica je da je Samobor jedan od najljepših malih gradića na svijetu, meni osobno - najljepši. Obično kažem da je to moj drugi grad.

Rudarska greblica je specijalitet ovog kraja, izvorno iz Ruda, malog mjesta pokraj Samobora, jelo koje su nekada (navodno još u 16. stoljeću) siromašnim rudarima radile njihove bolje polovice, a ime greblica je dobila po ondašnjem alatu za razgrijavanje žara. Radila se samo od sira i jaja, a mogu joj se dodati orasi ili sitno nasjeckano zelenje: špinat, kopriva ili blitva. Do danas se recept proširio pa nije više samo težačko jelo, čak štoviše, kako to biva s mnogim receptima koji su nekada bili jelo za radnike, danas su gastro delicija koju obožavaju mnogi. U ovoj deliciji može se uživati svakodnevno kupnjom u pekarnici obitelji Nikl.

2007. godine Ministarstvo kulture Republike Hrvatske proglasilo je pripremu Rudarske greblice nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

29. dani Rudarske greblice
Rudarska greblica

Za 4-6 osobe

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Vrijeme pečenja: 20-25 minuta

Temperatura pećnice: 200C

Četvrtasti kalup promjera: 60x40 cm

Tijesto:

  • 35 dag brašna
  • 2 dl vrhnja
  • 3 žlice ulja
  • ½ dl mlakog mlijeka (dodati po potrebi dok tijesto ne postane meko)
  • 1 žlica soli
  • 1 žumanjak
  • ½ žličice germe

Fila:

  • 1 kravlji sir srednje veličine (oko 25 dag)
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • 5 dag mljevenih oraha  (ili špinat, kopriva ili blitva)
  • prstohvat soli

Premaz:

  • putar

Zagrijte pećnicu na 200C. Izradite germu (u malo mlijeka s žličicom šećera i malo brašna, pustite 5 minuta da se digne), zamijesite glatko tijesto, pokrite zdjelu krpom i pustite da se tijesto diže oko pola sata dok mu se volumen ne udvostruči.

U međuvremenu pripremite filu: pomiješajte sir, jaje, preostali bjelanjak, orahe (ili zelenje) i posolite.

Razvaljajte tijesto na dvostruku veličinu kalupa za pečenje. Na polovicu tijesta stavite filu pa preklopite drugom polovicom tijesta. Rubove savijte prema gore da fila ne iscuri. Stavite kolač u kalup prethodno premazan putrom i pobrašnjen te vrh izbodite vilicom. Greblicu pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta. Pečeni kolač još vrući premažite putrom.

29. dani Rudarske greblice
Rudarska greblica na tanjuru