Ovaj provjereni recept je mamin, a njoj ga je dala njezina mama, moja baka, a njoj vjerojatno njezina... ja je zovem MAMIN AJNGEMAHTEC (pileća ragu juha - EINGEMACHTES, njem., po zagrebački AJNGEMAHTEC ili ajngemahtes). Mama ju je radila najbolje na svijetu. Doslovno. Mnogi moji prijatelji, a pogotovo Željko Valentić, kum moje najmlađe kćeri, uvijek je pitao je l' bu baka Nada napravila „najbolju juhu na svijetu“ – ak bu, on dolazi! Mame nema već 10-ak godina, ali o njezinoj juhi i dan danas se priča...
RECEPT: AJNGEMAHTEC
Za 8 – 10 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 90 minuta
- 1/2 kg piletine (prsa, krilca, nogice, želuci, srca)
- 10 dag pilećih jetrica
- 10 dag mrkve
- 5 dag luka
- 10 dag graška
- 10 dag korijena peršina
- 10 dag korijena celera
- 1/2 karfiola – po mogućnosti samo cvjetići (po želji)
- 3 žlice brašna
- 1 jaje
- malo ulja
- sol
- papar
Piletinu narežite na manje komade. Na ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk i pola naribane mrkve pa dodajte piletinu. Malo je prepržite dok ravnomjerno ne pobijeli. Zatim dodajte povrće po tvrdoći: prvo mrkvu, peršin, celer, grašak i na kraju karfiol. Pržite par minuta i dodajte litru i pol vode. Posolite i popaprite. Kad zavrije, smanjite vatru i lagano kuhajte, otprilike sat vremena, u otklopljenom loncu da ne postane mutna. Pred kraj ukuhajte noklice i kuhajte još 10-ak minuta. Na kraju juhu pospite sjeckanim peršinom.
Smjesa za noklice s jetricama tzv. po zagrebački - leber knedle:
1 jaje
brašno ili prezle
3 - 4 kom pileće jetrice sitno iskosane
½ žlice masti (ulja)
nasjeckani peršin
prstohvat soli
prstohvat papra
U posudi razmutite cijelo jaje i polako dodajte brašno, sol, papar, nasjeckani peršin i sitno iskosanu jetricu. Lagano umiješajte, pustite da par minuta odstoji i malom žličicom oblikujte noklice i stavljajte ih u juhu.
Smjesa za noklice (nokrle):
1 jaje
1 žličica ulja
2 žlice brašna
malo soli
izmiješajte sve sastojke i dugo miješajte. Oblikujte noklice žličicom i stavljajte ih u juhu.