Suzy Josipović Redžepagić: recept za moju ajngemahtec juhicu

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ajngemaht juha by Suzy Josipović
Ajngemahtec

Ovaj provjereni recept je mamin, a njoj ga je dala njezina mama, moja baka, a njoj vjerojatno njezina... ja je zovem MAMIN AJNGEMAHTEC (pileća ragu juha - EINGEMACHTES, njem., po zagrebački AJNGEMAHTEC ili ajngemahtes). Mama ju je radila najbolje na svijetu. Doslovno. Mnogi moji prijatelji, a pogotovo Željko Valentić, kum moje najmlađe kćeri, uvijek je pitao je l' bu baka Nada napravila „najbolju juhu na svijetu“ – ak bu, on dolazi! Mame nema već 10-ak godina, ali o njezinoj juhi i dan danas se priča...

RECEPT: AJNGEMAHTEC
Za 8 – 10 osoba
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 90 minuta

  • 1/2 kg piletine (prsa, krilca, nogice, želuci, srca)
  • 10 dag pilećih jetrica
  • 10 dag mrkve
  • 5 dag luka
  • 10 dag graška
  • 10 dag korijena peršina
  • 10 dag korijena celera
  • 1/2 karfiola – po mogućnosti samo cvjetići (po želji)
  • 3 žlice brašna
  • 1 jaje
  • malo ulja
  • sol
  • papar

Piletinu narežite na manje komade. Na ulju prodinstajte sitno nasjeckani luk i pola naribane mrkve pa dodajte piletinu. Malo je prepržite dok ravnomjerno ne pobijeli. Zatim dodajte povrće po tvrdoći: prvo mrkvu, peršin, celer, grašak i na kraju karfiol. Pržite par minuta i dodajte litru i pol vode. Posolite i popaprite. Kad zavrije, smanjite vatru i lagano kuhajte, otprilike sat vremena, u otklopljenom loncu da ne postane mutna. Pred kraj ukuhajte noklice i kuhajte još 10-ak minuta. Na kraju juhu pospite sjeckanim peršinom.

Smjesa za noklice s jetricama tzv. po zagrebački - leber knedle:

1 jaje

brašno ili prezle

3 - 4 kom pileće jetrice sitno iskosane

½ žlice masti (ulja)

nasjeckani peršin

prstohvat soli

prstohvat papra

U posudi razmutite cijelo jaje i polako dodajte brašno, sol, papar, nasjeckani peršin i sitno iskosanu jetricu. Lagano umiješajte, pustite da par minuta odstoji i malom žličicom oblikujte noklice i stavljajte ih u juhu.

Smjesa za noklice (nokrle):

1 jaje

1 žličica ulja

2 žlice brašna

malo soli

izmiješajte sve sastojke i dugo miješajte. Oblikujte noklice žličicom i stavljajte ih u juhu.