Šalša od paradajza (rajčice, pomidora) po receptu moje mame
Šalšu možete pripremiti i bez luka, samo s češnjakom.
Za 5 osoba
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 60 minuta
- 1 kg oguljenog svježeg paradajza (paradajz zarežite u obliku križa, uronite ga u vrelu pa u hladnu vodu pa ogulite)
- 2 - 3 luka (sitno nasjeckanog) -može i ne mora
- 2 - 3 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno narezana)
- 2 dl bijelog vina – može i ne mora
- ružmarin
- 2 lovora
- 1 žlica šećera
- bosiljak (sitno nasjeckan)
- 1,5 dl maslinovog ulja
- sol
- papar
Na ulju do pola podinstajte luk, dodajte češnjak i oguljeni paradajz. Dinstajte oko pola sata, zatim dodajte vino, lovor, ružmarin, šećer, posolite, popaprite i dinstajte još pola sata na najslabijoj vatri. Na kraju dodajte nasjeckani svježi bosiljak.