Recept: Rižoto s porilukom, bućom, mentom i kurkumom
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta
- 35 dag riže
- 1-2 poriluka (narezana na tanke kolutiće)
- 10 dag buće (narezane na kockice)
- 2-3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
- par žlica vode
- 1/2 l - 1 l vrućeg jušnog temeljca
- naribana korica 1 nešpricanog limuna
- menta - svježi listići
- 1 žlica kurkume
- kockica putra
- 2 - 3 žlice parmezana
- 2 žlice slatkog vrhnja
- maslinovo ulje
- sol
- cayanski papar
Zagrijte jušni temeljac. U loncu u malo slane vode prokuhajte buću narezanu na kockice nekoliko minuta.
Očistite i narežite poriluk na kolutiće te ga podinstajte na maslinovom ulju, posolite, nakon par minuta dodajte protisnuti ili sitno nasjeckan češnjak, prokuhanu buću i promiješajte, dodajte prema potrebi žlicu - dvije vode pa dodajte rižu da se zastakli.
Miješajte i povremeno zalijevajte temeljcem te dodajte kukurmu, naribanu koricu limuna, dosolite i popaprite.
Na kraju umiješajte natrgane listiće svježe mente, pune dvije, tri žlice parmezana, kockicu putra i malo slatkog vrhnja.