Recept: Bijela riba pečena u soli
Ako se pitate što sve spremiti za Badnjak, riba u soli je sjajan odabir, vizualno je vrlo efektna i jako sočna i ukusna. Ne morate je očistiti izvana (ljuskice) jer ionako kad je riba pečena skidate i mičete kožu. Samo je očistite iznutra. Bilo koju vrstu ribe možete peči u soli. Ovaj recept je sa solju i bjelanjcima, ali možete je peći i bez bjelanjaka. Obavezno stuckajte koru s ribe za stolom pred gostima, probajte - fora je!
Za 4 osobe
Priprema: 15-ak minuta
Pečenje: 40-ak minuta
Temperatura pećnice: 220C
- 1 bijela riba (orada, brancin, morska pastrva ili neka druga veća bijela riba - oko 1 kg)
- 2 kg krupne morske soli (za veću ribu više soli)
- 2 bjelanjka
- oko 2 dl vode
- 1 dl maslinovog ulja
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 220C. Ribu očistite (samo utrobu, ne ljuske!), posušite i položite na sloj soli u kalup za pečenje. Iznutra je eventualno začinite s mediteranskim travama po izboru, ako volite ploškicama češnjaka, šniticom limuna ili naranče i premažite s malo maslinova ulja. U zdjelu stavite krupnu morsku sol, vodu i dodajte 2 lagano istučena bjelanjka te promiješajte. Prema želji možete nasjeckati peršin, vlasac, ružmarin ili neki drugi začin i pomiješati sa solju. Cijelu ribu, ako ima 1 kilu, prekrijte slojem soli debelim oko 1 centimetar (ako ima riba 3 kile sloj soli nek bude 3 centimetara) i pecite u zagrijanoj pećnici 40-ak minuta (što je riba veća, duže se peče!). Sol tijekom pečenja stvori tvrdi oklop oko ribe, koji prije posluživanja razbijte malim čekićem. Kad odstranite sol s ribe, odstranite i kožu te je izvadite u filetima ili cijelu (kad joj skidate kožu, pazite da je sol ne dotakne).
Filete zalijte ekstra djevičanskim maslinovim uljem, posolite, popaprite, pokapajte limunovim sokom i pospite peršinom ili ružmarinom.