Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja (svježeg slanutka): 4 sata
Vrijeme pripreme i kuhanja (slanutka iz konzerve): 1 sat i 30 minuta
- 1/2 kg ribe (mol ili neka druga riba za juhu (raža, šampjer)
- 1/2 kg slanutka (svježi namočite 12 sati ranije, a iz konzerve direktno kuhajte)
- ½ kg škampi - može i ne mora
1 luk - 1 celer
- 1 mrkva
- 1 peršin
- 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
- peršin (sitno nasjeckan)
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Slanutak koji se namakao preko noći, stavite kuhati (prvu vodu bacite) pa drugu posolite, popaprite te kuhajte ga na srednjoj vatri. Svježi trebate dugo kuhati - oko 3 sata, a slanutak iz konzerve samo kratko prokuhajte. U međuvremenu očistite ribu (filetirajte je – odstranite kosti i kožu te ih bacite, glave ostavite za temeljac, a filetiranu ribu za juhu) i prema želji škampe (ljušturu ostavite za temeljac, a repove ostavite za jelo). U jedan lonac stavite kuhati temeljac od glava riba i povrća (luk, celer, mrkva, peršin), a u drugom skuhajte temeljac od ljušture škampa (bez povrća). Kuhajte paralelno svaki oko 40-ak minuta i paralelno podlijevajte slanutak procijeđenim temeljcem. Na tavici na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckan češnjak i peršin te ga dodajte u skuhani slanutak. Zatim dodajte filetirane komade ribe i repove škampi i kuhajte zajedno protresujući lonac dok se riba ne skuha i svi okusi povežu (10-ak minuta).