Najbolji recept za zapečeni grah sa špekom:
Za 4 - 6 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20-ak minuta
Vrijeme pečenja: 20-ak minuta
Temperatura pećnice: 250C
- 1 poriluk ili 1 mladi luk (narezan na kolutiće)
- 3 konzerve crvenog (ili nekog drugog) graha (oko 1,20 kg)
- 1 češanj češnjaka (sitno narezan)
- 1 žlica brašna /škrobnog brašna
- 3o - 40 dag špeka ili pancete ili suhog mesa
- 1 žlica koncentrata paradajza
- 2 lista lovora
- 1 žličica slatke crvene paprike
- prstohvat mljevenog đumbira
- prstohvat čilija
- menta (sitno nasjeckana) i svježa za ukras
- sol
- papar
Zagrijte pećnicu na 250C. Poriluk/mladi luk operite, narežite i zajedno sa češnjakom podinstajte na ulju u woku te pospite žlicom brašna. Prepecite par šnita špeka u istoj tavi sa strane ili u drugoj tavi pa dodajte i njih, ulijte vodu iz konzerve graha i dodajte malo crvene paprike, koncentrat paradajza, sol, papar i lovor. Promiješajte smjesu i dodajte grah. Ako je pregusta, dodajte vode. Začinite prema okusu i želji (ljuta crvena paprika, čili, mediteranske trave...). U zemljanu ili vatrostalnu zdjelu s malo ulja uspite smjesu. Po vrhu zalijte s malo ulja, pospite prstohvatom crvene paprike i mentom. Zapecite u zagrijanoj pećnici dok grah ne dobije lijepu koricu, otprilike 20-ak minuta. Izvadite iz pećnice i servirajte toplo.