Recept: Zapečene mahune sa sirom i bademima
Vrijeme pripreme i kuhanja: 15-ak minuta
Vrijeme pečenja: 15-ak minuta
Temperatura pećnice: 220C
- 1 kg mladih mahuna
- 1 šalica krušnih mrvica
- 1/2 šalice listića badema
- 25 dag sira po izboru npr. Gauda, podravec... (naribani) ili mekani kozji sir (na komadiće)
- 1 žumanjak
- ½ kefira (ili slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje)
- muškatni oraščić
- sol
- cayanski papar
Zagrijte pećnicu na 220C.
Očistite mahune (odrežite im vrhove i prepolovite), operite ih i u vreloj slanoj vodi skuhajte na pola.
U međuvremenu na tavi prepržite domaće krušne mrvice da porumene i stavite sa strane. Na istoj tavi kratko prepržite listoće badema i stavite sa strane. Žumanjak umiješajte u kefir (ili slatko vrhnje), dodajte muškatni oraščić, posolite i popaprite. Vatrostalnu zdjelu ili kalup premažite putrom.
![Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2015/05/7bb62cf1/zapecene-mahune-sa-sirom-i-bademima-2.jpg)
Polu-kuhane mahune rasporedite po vatrostalnoj zdjeli, rasporedite naribani sir pa prepečene krušne mrvice i bademe.
![Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2015/05/dd4fb518/zapecene-mahune-sa-sirom-i-bademima-4.jpg)
Zalijte kefirom i pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta.
![Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2015/05/fd494b33/zapecene-mahune-sa-sirom-i-bademima-6.jpg)
*Prema želji u kefir možete dodati protisnuti češnjak i malo maslinovog ulja te žlicu naribanog parmezana.
![Zapečene mahune sa sirom i bademima - priprema, Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna](http://wall.hr/cdn/uploads/850x/2015/05/852afb79/zapecene-mahune-sa-sirom-i-bademima-16.jpg)