Kako napraviti savršen rizi-bizi da riža nije prekuhana, da grašak nije pretvrd ili raskuhan i da je cijelo jelo kompaktno, ukusno i sočno?
Rizi-bizi na 3 načina:
Klasičan recept kaže: Skuhajte odvojeno u slanoj vodi grašak i rižu. Na kraju ih pomiješajte i to je to, ali po meni, za bolji i ukusniji rizi-bizi valja se malo potruditi, ali samo malo jer je sama priprema zaista jednostavna, a rezultat sjajan. Najčešće se rizi-bizi servira kao prilog mesu, ali i kao samostalno malo jelo je sjajno i lagano, pogotovo ljeti.
Moj rizi-bizi
Najčešće ga ipak radim na ovaj način, u mojoj omiljenoj Delimano Elegante wok tavi :)
Najčešće upotrebljavam parboiled rižu (zajedno s ljuskom kratko termički obrađenu parom i tlačenjem kako bi zrno ostalo čvrsto te kako bi i hranjivi sastojci prešli iz ljuske u zrno), a neće se nikad sljepiti i raskuhati, već će svako zrno ostati odvojeno, meko i rahlo. Neoljuštena, smeđa i divlja riža su naravno najzdravije, iako se najdulje kuhaju, ali sadrže enzime, minerale, oligoelemente, vitamine, masne kiseline, celulozna vlakna i bjelančevine visoke biološke vrijednosti. Nažalost, ona oljuštena, klasična bijela riža koju svi mi najviše volimo i konzumiramo, manje je više bezvrijedna za organizam jer se većim dijelom sastoji od škroba, tako da je od bijelih riža, parboiled još najhranjivija...
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20-ak minuta
- 40 dag riže (parboiled)
- 40 dag graška
- 1 luk
- 1 mrkva
- jušni temeljac ili voda s kockom za juhu
- sol
- maslinovo ulje
Na malo maslinovog ulja podinstajte luk, mrkvicu (narezanu na kolutiće ili naribanu) i grašak, dodajte malo jušnog temeljca, posolite i kuhajte na laganoj vatri.
Posebno al dente skuhajte rižu u posoljenoj vodi i kad je grašak kuhan (ali ne i raskuhan), dodajte skuhanu al dente rižu i lagano promiješajte.
Poslužite odmah.
Također rizi-bizi možete napraviti i na treći način, kao klasičan rižoto - stavite kuhati grašak u posoljenu vodu, a posebno na malo ulja podinstajte luk i naribanu mrkvicu, dodajte rižu (okruglog zrna, najbolje arborio) da se zastakli i podlijevajte jušnim temeljcem, posolite, a na kraju umiješajte skuhani grašak, dodajte žlicu, dvije naribanog parmezana i komadić putra, a prema želji pospite nasjeckanim peršinom.