Čuveni Hotel Sacher iz samog srca Beča, krije mnoge tajne i zanimljivosti, posjete slavnih osoba iz cijelog svijeta, njihove navike i najdraža jela... Hotel je izdao svoju kuharicu u nekoliko izdanja i otkrio recept za njihovu famoznu, svjetski poznatu tortu sacher, čiji se originalni recept, bar tako kažu i dan danas čuva u Sacherovu sefu pod ključem. Recept je upravo iz njihove kuharice i provjereno je savršen, samo malo dorađen i prilagođen... Torta je mekana, sočna, još s domaćim pekmezom od marelice... mmmm... prepreprefina... Tata SRETAN TI ROĐENDAN!!!
Recept: SACHER TORTA
Vrijeme pripreme: 40-ak minuta
Vrijeme pečenja: 55-60 minuta
Vrijeme hlađenja: 2 sata
Kalup promjera 22 – 24 cm - za veći kalup povećajte količinu sastojaka!
Temperatura pećnice: 170C
Biskvit:
- 14 dag omekšanog putra
- 11 dag štaub šećera (šećera u prahu)
- ostrugana korica ½ mahune vanilije ili 1 vanilin šećer
- 6 žumanjaka
- 6 bjelanjaka
- 13 dag tamne čokolade za kuhanje
- 11 dag šećera
- 14 dag glatkog brašna
Premaz od marmelade:
- 20 dag domaće marmelade od marelica
- putar i brašno - za kalup
- rum - za pokapati biskvit (može i ne mora)
- slatko vrhnje - za ukras (prema želji - može i ne mora)
Glazura:
- 15 dag čokolade za kuhanje
- 3-4 žlice šećera
- 2-3 žlice putra
- 1,25 dl vode
Zagrijte pećnicu na 175C.
Biskvit: Pjenasto izradite omekšani putar, mljeveni šećer i vaniliju, a zatim dodajte jedan po jedan žumanjak te sve izmiksajte u gustu smjesu. Na pari otopite čokoladu i umiješajte u smjesu. Posebno umutite bjelanjke u snijeg, dodajte šećer i tucite dok snijeg ne postane čvrst i gladak. Dodajte snijeg smjesi od žumanjaka, preko toga prosijte brašno i sve zajedno pažljivo promiješajte. Ulijte smjesu na premazan putrom i pobrašnjen masni papir u kalup, zagladite tortu i pecite u zagrijanoj pećnici oko 55 – 60 minuta. U prvih 10 – 15 minuta otvorite vrata pećnice za jedan prst, a nakon toga zatvorite. Kolač je dobro pečen kad je na pritisak prsta mekan. Tortu s kalupom preokrenite i ostavite 30-ak minuta da se hladi na rešetki pa izvadite iz kalupa. Ohlađenu tortu nožem prerežite vodoravno na dva dijela.
Prema želji pokapajte oba dva biskvita rumom.
Premaz: lagano zagrijte marmeladu, promiješajte je da bude glatka i njome premažite obje polovice torte i ponovo sastavite. Premažite i izvana tortu marmeladom i ostavite da se osuši.
Glazura: prokuhajte šećer u kipućoj vodi 5-6 minuta pa ostavite da se malo ohladi. Rastopite čokoladu na pari i umiješajte malo po malo rastopljenog šećera, dok ne dobijete gustu glazuru. Toplu glazuru u jednom pokretu prelijte preko torte i zagladite sa što manje premaza. Ostavite da se hladi barem sat - dva u hladnjaku.
*Poslužite uz tučeno slatko vrhnje.