Recept za najbolju originalnu sacher tortu

| Wine and dine |

Sacher torta
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Čuveni Hotel Sacher iz samog srca Beča, krije mnoge tajne i zanimljivosti, posjete slavnih osoba iz cijelog svijeta, njihove navike i najdraža jela... Hotel je izdao svoju kuharicu u nekoliko izdanja i otkrio recept za njihovu famoznu, svjetski poznatu tortu sacher, čiji se originalni recept, bar tako kažu i dan danas čuva u Sacherovu sefu pod ključem. Recept je upravo iz njihove kuharice i provjereno je savršen, samo malo dorađen i prilagođen... Torta je mekana, sočna, još s domaćim pekmezom od marelice... mmmm... prepreprefina... Tata SRETAN TI ROĐENDAN!!!

Sacher torta
Sacher torta

Recept: SACHER TORTA

Vrijeme pripreme: 40-ak minuta

Vrijeme pečenja: 55-60 minuta

Vrijeme hlađenja: 2 sata

Kalup promjera 22 – 24 cm - za veći kalup povećajte količinu sastojaka!

Temperatura pećnice: 170C

Biskvit:

  • 14 dag omekšanog putra
  • 11 dag štaub šećera (šećera u prahu)
  • ostrugana korica ½ mahune vanilije ili 1 vanilin šećer
  • 6 žumanjaka
  • 6 bjelanjaka
  • 13 dag tamne čokolade za kuhanje
  • 11 dag šećera
  • 14 dag glatkog brašna

Premaz od marmelade:

  • 20 dag domaće marmelade od marelica
  • putar i brašno - za kalup
  • rum - za pokapati biskvit (može i ne mora)
  • slatko vrhnje - za ukras (prema želji - može i ne mora)

Glazura:

  • 15 dag čokolade za kuhanje
  • 3-4 žlice šećera
  • 2-3 žlice putra
  • 1,25 dl vode

Zagrijte pećnicu na 175C.

Biskvit: Pjenasto izradite omekšani putar, mljeveni šećer i vaniliju, a zatim dodajte jedan po jedan žumanjak te sve izmiksajte u gustu smjesu. Na pari otopite čokoladu i umiješajte u smjesu. Posebno umutite bjelanjke u snijeg, dodajte šećer i tucite dok snijeg ne postane čvrst i gladak. Dodajte snijeg smjesi od žumanjaka, preko toga prosijte brašno i sve zajedno pažljivo promiješajte. Ulijte smjesu na premazan putrom i pobrašnjen masni papir u kalup, zagladite tortu i pecite u zagrijanoj pećnici oko 55 – 60 minuta. U prvih 10 – 15 minuta otvorite vrata pećnice za jedan prst, a nakon toga zatvorite. Kolač je dobro pečen kad je na pritisak prsta mekan. Tortu s kalupom preokrenite i ostavite 30-ak minuta da se hladi na rešetki pa izvadite iz kalupa. Ohlađenu tortu nožem prerežite vodoravno na dva dijela.

Prema želji pokapajte oba dva biskvita rumom.

Premaz: lagano zagrijte marmeladu, promiješajte je da bude glatka i njome premažite obje polovice torte i ponovo sastavite. Premažite i izvana tortu marmeladom i ostavite da se osuši.

Glazura: prokuhajte šećer u kipućoj vodi 5-6 minuta pa ostavite da se malo ohladi. Rastopite čokoladu na pari i umiješajte malo po malo rastopljenog šećera, dok ne dobijete gustu glazuru. Toplu glazuru u jednom pokretu prelijte preko torte i zagladite sa što manje premaza. Ostavite da se hladi barem sat - dva u hladnjaku.

*Poslužite uz tučeno slatko vrhnje.