Recept: Vafli
- 25 dag brašna (prosijanog glatkog ili miješanog brašna)
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 3 jaja (odvojeni bjelanjak od žutanjaka)
- 2 vanilin šećera
- par kapi arome vanilije
- korica naribanog nešpricanog limuna
- 2 žlice šećera
- 6 dag otopljenog putra ili maslaca od kokosa
- 4,5 dl mlijeka
Prosijte brašno i dodajte mu prašak za pecivo i sol. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka umutite čvrst snijeg. Žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte par kapi arome od vanilije ili badema ili neke druge prema želji, koricu nešpricanog limuna ili naranče, otopljeni putar i mlijeko i cijelo vrijeme miješajte. Postepeno dodajte malo po malo suhih sastojaka - brašna s praškom i solju i dalje cijelo vrijeme miksajući. Na kraju žlicom dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano i oprezno promiješajte. Smjesa neka odstoji pola sata (ali i ne mora).
Aparat za vafle pošpricajte s malo ulja (najbolje sprejem) i sipajte smjesu u sredinu kruga (otprilike 4 velike žlice). Na prvom vaflu ćete vidjeti koliko vam smjese treba. Svakom vaflu treba otprilike 3 - 4 minute (zavisno od aparata i jačine pečenja). Ako volite hrskave vafle - ohladite ih na rešetci prije serviranja. Ako volite i izvana mekane, možete slagati jedan na drugi.
Prema želji pospite ih štaub šećerom ili servirajte uz voće, džem, med, cimet, slatko vrhnje ili sladoled.