Recept: Browniesi preljeveni čokoladnim namazom i lješnjacima
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Temperatura pećnice: 175C
- 30 dag tamne čokolade za kuhanje (70%kakaa) – nasjeckane
- 3 žlice kakaa
- 35 dag štaub šećera
- 20 dag glatko brašna (prosijano)
- 2 žličice praška za pecivo
- 25 dag putra – sobne temperature
- 6 jaja
- prstohvat soli
- brašno za kalup
- putar za kalup
- 1 šalica čokoladnog namaza, rastopljeni – za premaz
- 1 vrećica lješnjaka (20 dag) – razmrvljeni, prepečeni na tavi – za posuti
Zagrijte pećnicu na 175 ºC. Na pari otopite čokoladu, dodajte putar i miješajte dok se ne otope i povežu u kremu pa dodajte kakao i promiješajte. Maknite s pare, dodajte štaub šećer i promiješajte. Zatim dodajte prosijano brašno i sol te promiješajte. Posebno umutite jaja ručno pa ih dodajte malo po malo smjesi, miksajući dok se smjesa ne sjedini. Sipajte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup, poravnajte vrh kolača i pecite ga u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta. Kada vidite da su krajevi i površina kolača pečeni, kolač je gotov. Brownies mora biti sočan i pomalo ljepljiv, a ne suh kao biskvit. Još vrući kolač prelijte s otopljenim čokoladnim namazom i posipajte razmrvljenim prepečenim lješnjacima. Ostavite ga u kalupu da se ohladi, a onda ga narežite na kocke i poslužite.