Kad ostanu bjelanjci, nikad ne znamo što bismo s njima. Ova jednostavna torta od maka i kreme od vanilije je čista senzacija! Lagana, prozračna, jako ukusna i fina! Svi ljubitelji maka bit će oduševljeni!
Vrijeme pripreme s kuhanjem i ukrašavanjem: 20-ak minuta
Vrijeme pečenja: 15 minuta
Vrijeme hlađenja: biskvit - pola sata, a cijela torta najbolje preko noći
Temperatura pećnice: 180C
Biskvit:
- 8 bjelanjaka
- 8 žlica šečera (osobno stavim manje – max 3-4 ili 2-3 vanilin šećera)
- 8 ravnih žlica brašna (prosijanog, glatkog ili miješanog)
- 10 žlica maka (mljevenog!)
- 1 prašak za pecivo
Putar i brašno - za kalup
Krema od vanilije:
- 1 puding od vanilije
- 2 dl slatkog vrhnja ( 1 umućeno u šlag, drugo ne)
- 4 dl mlijeka
- 3 žlice šećera (ili ih zamijenite s 2 vanilin šećera)
- 3 dag omekšanog putra
Za ukras: šlag i mljeveni mak
Biskvit:
Zagrijte pećnicu na 180C.
U jednu zdjelu izmiješajte suhe sastojke: prosijano brašno, prašak za pecivo, šećer i mak.
U drugoj zdjeli zmiksajte bjelanjke u čvrst snijeg i onda lagano, pomoću žlice umiješajte suhe sastojke.
Priredite okrugli kalup za tortu, stavite masni papir na dno, premažite putrom i pospite brašnom i masni papir i bočne stranice kalupa. Sipajte smjesu i poravnajte je te pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15 minuta. Propiknite čačkalicom ili vilicom i ako se lagano vade, biskvit je gotov.
Dok se biskvit peče priredite kremu od vanilije.
Krema od vanilije:
U šalicu u 1 dl mlijeka dodajte puding od vanilije i šećer i promiješajte ga, a u lonac stavite kuhati 3 dl mlijeka i 1 dl slatkog vrhnja. Kada mlijeko zakipi, dodajte smjesu pudinga i miješajte dok puding ne ugusti. Premjestite u zdjelu i prekrijte folijom da se ne napravi korica na kremi dok se hladi. Omekšajte putar i kad se krema ohladi u nju umiksajte putar. Izmiksajte 1 dl slatkog vrhnja u šlag i lagano, ručno ga umiješajte u puding kremu.
Kremu izlijte na ohlađeni biskvit.
Na vrh torte ili cijelu tortu prema želji obložite šlagom i pospite makom.