Recept: Torta od maka

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Torta od maka i kreme od vanilije
Torta od maka i kreme od vanilije

Kad ostanu bjelanjci, nikad ne znamo što bismo s njima. Ova jednostavna torta od maka i kreme od vanilije je čista senzacija! Lagana, prozračna, jako ukusna i fina! Svi ljubitelji maka bit će oduševljeni!

Vrijeme pripreme s kuhanjem i ukrašavanjem: 20-ak minuta

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Vrijeme hlađenja: biskvit - pola sata, a cijela torta najbolje preko noći

Temperatura pećnice: 180C

Torta od maka i kreme od vanilije
Torta od maka i kreme od vanilije

Biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • 8 žlica šečera (osobno stavim manje – max 3-4 ili 2-3 vanilin šećera)
  • 8 ravnih žlica brašna (prosijanog, glatkog ili miješanog)
  • 10 žlica maka (mljevenog!)
  • 1 prašak za pecivo

Putar i brašno - za kalup

Krema od vanilije:

  • 1 puding od vanilije
  • 2 dl slatkog vrhnja ( 1 umućeno u šlag, drugo ne)
  • 4 dl mlijeka
  • 3 žlice šećera (ili ih zamijenite s 2 vanilin šećera)
  • 3 dag omekšanog putra

Za ukras: šlag i mljeveni mak

Biskvit:

Zagrijte pećnicu na 180C.

U jednu zdjelu izmiješajte suhe sastojke: prosijano brašno, prašak za pecivo, šećer i mak.

U drugoj zdjeli zmiksajte bjelanjke u čvrst snijeg i onda lagano, pomoću žlice umiješajte suhe sastojke.  

Priredite okrugli kalup za tortu, stavite masni papir na dno, premažite putrom i pospite brašnom i masni papir i bočne stranice kalupa. Sipajte smjesu i poravnajte je te pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15 minuta. Propiknite čačkalicom ili vilicom i ako se lagano vade, biskvit je gotov.

Dok se biskvit peče priredite kremu od vanilije.

Torta od maka i kreme od vanilije
Torta od maka i kreme od vanilije

Krema od vanilije:

U šalicu u 1 dl mlijeka dodajte puding od vanilije i šećer i promiješajte ga, a u lonac stavite kuhati 3 dl mlijeka i 1 dl slatkog vrhnja. Kada mlijeko zakipi, dodajte smjesu pudinga i miješajte dok puding ne ugusti. Premjestite u zdjelu i prekrijte folijom da se ne napravi korica na kremi dok se hladi. Omekšajte putar i kad se krema ohladi u nju umiksajte putar. Izmiksajte 1 dl slatkog vrhnja u šlag i lagano, ručno ga umiješajte u puding kremu.

Kremu izlijte na ohlađeni biskvit.

Na vrh torte ili cijelu tortu prema želji obložite šlagom i pospite makom.

Torta od maka i kreme od vanilije
Torta od maka i kreme od vanilije