Dok još traje jesen, koristit ću sezonske plodove... Tako da još danas ostajem na kestenju. Ovu prefinu kremastu tortu od kestena i bijele kreme možete napraviti dosta brzo, ja je čak nekad (kad nemam puno vremena) napravim i od gotovog kesten pirea, odnosno - ja ga gotovo uvijek imam već skuhanog i oguljenog u frizeru pa je jedan veći i teži dio već gotov te od kupovne bijele kreme (gotove kreme od vanilije, vanilin pudinga u koji dodate putar ili perfe kreme od vanilije za torte). Sve provjereno i fino! Koji put (kad mi je pećnica iovako uključena zbog nekog pečenja) stavim podlogu da se bolje stisne na 5 minuta u pećnicu (ali zaista ne mora), malo ohladim te dalje stavljam na nju kreme. Također, ako vam je kalup manji ili onaj za pite, možete prepoloviti količinu bijele kreme (što često napravim), isto je torta super, samo malo niža, isto kao što i količinu kreme od kestena možete uduplati. Koji put tortu ukrasim mrvicama kestena, koji put bijelom čokoladom, a koji put izvučem niti od šećera (zagrijte 4 dl vode s 80 dag šećera, a kad se počne karamelizirati pustite da se malo ohladi i stisne karamel pa izvlačite niti vilicom).
Recept: Torta od kestena bez pečenja
Vrijeme pripreme: 1 sat (ako imate gotov kesten pire)
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati, najbolje preko noći
Okrugli kalup
Podloga od keksa i oraha:
- 20 dag mljevenih petit keksiju (ili bilo kojih drugih)
- 5 dag mljevenih oraha
- 10 dag otopljenog putra (ili kokosovog putra)
Krema od kestena:
- 25 dag kuhanih oguljenih kestena (ako kupujete svježe - to je oko 1/2 kg svježih kestena)
- 1-2 žlice mlijeka
- 2 vanilin šećera ili aroma vanilije ili sadržaj mahune vanilije
- 1 dl tučenog slatkog vrhnja ( u koji dodajte 5 dag štaub šećera)
- malo ruma (prema želji)
Bijela krema:
- 4 dl vrhnja za šlag
- 1 mahuna vanilije, aroma vanilije ili aroma badema ili sl. (prema želji)
- 6 dl kiselog vrhnja
- 2 vrećice želatine u prahu
- 6 žlica meda (ili agava sirupa ili 6 žlica šećera)
mrvice kestena – za posipanje
Priprema:
Skuhajte, malo ohladite i ogulite kestene, a ako već imate skuhane i očišćene kestene ili gotovi kesten pire,
pripremite podlogu od keksa i oraha: Sameljite kekse u blenderu, dodajte im mljevene orahe i otopljeni putar. Pomiješajte smjesu i rukom je utisnite u okrugli kalup za tortu/pitu. Kalup stavite u hladnjak.
Napravite kremu od kestena: Kuhane i oguljene kestene stavite u blender, dodajte malo mlijeka, rum, vanilin šećer i izmiješajte u glatku smijesu. Posebno u zdjeli umutite slatko vrhnje dodajući mu štaub šećer pa sjedinite oba dvije smjese. Kremu od kestena nanesite na podlogu od keksiju i oraha pa stavite u hladnjak.
Napravite bijelu kremu: Prema uputstvu s vrećice stavite želatinu da nabubri. U zdjeli umutite šlag, dodajte prema želji sadržaj mahune vanilije (prorežite je uzdužno i nožićem izvadite sadržaj) pa postepeno umiješajte kiselo vrhnje i med. U nabubrenu želatinu dodajte nekoliko žlica kreme, promiješajte pa sjedinite s ostatkom kreme. Rasporedite bijelu kremu na kremu od kestena, pospite mrvicama kestena i stavite tortu u hladnjak da se stisne.