Jedna od boljih torta koje radim. Mekana, rahla, kremasta, jako ukusna i fina... Da, malo strpljenja, ali zaista ništa strašno. S puno ljubavi rezultat neće izostati... A kako je ova bila za Hannin 18-i rođendan, ljubavi nije nedostajalo. Sretan ti rođendan ljubavi mamina!!! <3
Recept za tortu Carrington:
Vrijeme pripreme: oko 2-2,5 sata
Vrijeme pečenja: oko 35 min
Temperatura pećnice: 180C
Okrugli kalup za torte
Biskvit od oraha:
- 6 jaja
- 6 žlica mljevenih oraha
- 4 žlice brašna
Bijeli biskvit od nasjeckanih oraha:
- 5 bjelanjaka
- 15 dag šećera
- 15 dag oraha (nasjeckanih)
- 2 žlice brašna
Žuta krema:
- 5 žumanjaka
- 1,2 l mlijeka
- 2 pudinga od vanilije ili (12 žlica brašna)
- 2 vanilin šećera
- aroma od vanilije (nekoliko kapi)
- 25 dag štaub šećera
- 37 dag putra
Čokoladni preljev:
- 12 dag čokolade za kuhanje
- 2,5 dl vode
- 5 žlica šećera
Čokoladna glazura:
- 15 dag čokolade
- 10 dag putra
Zagrijte pećnicu na 180C.
Biskvit:
umutite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg pa dodajte jedan po jedan žumanjak, zatim dodajte brašno i mljevene orahe. Smjesu sipajte na masni papir u okrugli kalup i pecite oko 15-20 minuta. Ohladite biskvit i prerežite ga vodoravno na dva djela da dobijete dva biskvita.
Bijeli biskvit:
Bjelanjke i šećer umutite pjenasto. Nasjeckane orahe pomiješajte s brašnom i dodajte u snijeg bjelanjaka te pomiješajte smjesu. Sipajte je na masni papir u okrugli kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta.
Žuta krema:
Umutite žumanjke sa štaub šećerom, dodajte vanilin šećer, aromu vanilije i puding (ili brašno). Zakuhajte mlijeko i sipajte ga u žumanjke pa skuhajte kremu na laganoj vatri dok ne postane gusta. Malo je ohladite i dodajte izrađeni/ omekšani putar te izmiksajte u glatku kremu.
Čokoladni preljev:
Mješajte čokoladu natrganu na komadiće, vodu i šećer na pari dok ne dobijete čokoladni preljev.
Slažite redove torte, najbolje u kalupu od torte. Prvo jedan biskvit pa prelijte čokoladni preljev, zatim rasporedite žutu filu pa bijeli biskvit s nasjeckanim orasima pa čokoladni preljev pa žuta fila pa biskvit pa čokoladni preljev. Tortu u kalupu stavite u hladnjak da se poveže i stisne, zatim izvadite iz hladnjaka i kalupa te ostatkom file premažite vrh i stranice ili tortu prelijte čokoladnom glazurom.