Recept: Torta Carrington

| Wine and dine |

Carington torta by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Jedna od boljih torta koje radim. Mekana, rahla, kremasta, jako ukusna i fina... Da, malo strpljenja, ali zaista ništa strašno. S puno ljubavi rezultat neće izostati... A kako je ova bila za Hannin 18-i rođendan, ljubavi nije nedostajalo. Sretan ti rođendan ljubavi mamina!!! <3

Recept za tortu Carrington:

Vrijeme pripreme: oko 2-2,5 sata

Vrijeme pečenja: oko 35 min

Temperatura pećnice: 180C

Okrugli kalup za torte

Biskvit od oraha:

  • 6 jaja
  • 6 žlica mljevenih oraha
  • 4 žlice brašna

Bijeli biskvit od nasjeckanih oraha:

  • 5 bjelanjaka
  • 15 dag šećera
  • 15 dag oraha (nasjeckanih)
  • 2 žlice brašna

Žuta krema:

  • 5 žumanjaka
  • 1,2 l mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije ili (12 žlica brašna)
  • 2 vanilin šećera
  • aroma od vanilije (nekoliko kapi)
  • 25 dag štaub šećera
  • 37 dag putra

Čokoladni preljev:

  • 12 dag čokolade za kuhanje
  • 2,5 dl vode
  • 5 žlica šećera

Čokoladna glazura:

  • 15 dag čokolade
  • 10 dag putra

Zagrijte pećnicu na 180C.

Biskvit:

umutite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg pa dodajte jedan po jedan žumanjak, zatim dodajte brašno i mljevene orahe. Smjesu sipajte na masni papir u okrugli kalup i pecite oko 15-20 minuta. Ohladite biskvit i prerežite ga vodoravno na dva djela da dobijete dva biskvita.

Carington torta by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Carington torta - priprema biskvita

Bijeli biskvit:

Bjelanjke i šećer umutite pjenasto. Nasjeckane orahe pomiješajte s brašnom i dodajte u snijeg bjelanjaka te pomiješajte smjesu. Sipajte je na masni papir u okrugli kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta.

Žuta krema:

Umutite žumanjke sa štaub šećerom, dodajte vanilin šećer, aromu vanilije i puding (ili brašno). Zakuhajte mlijeko i sipajte ga u žumanjke pa skuhajte kremu na laganoj vatri dok ne postane gusta. Malo je ohladite i dodajte izrađeni/ omekšani putar te izmiksajte u glatku kremu.

Čokoladni preljev:

Mješajte čokoladu natrganu na komadiće, vodu i šećer na pari dok ne dobijete čokoladni preljev.

Slažite redove torte, najbolje u kalupu od torte. Prvo jedan biskvit pa prelijte čokoladni preljev, zatim rasporedite žutu filu pa bijeli biskvit s nasjeckanim orasima pa čokoladni preljev pa žuta fila pa biskvit pa čokoladni preljev. Tortu u kalupu stavite u hladnjak da se poveže i stisne, zatim izvadite iz hladnjaka i kalupa te ostatkom file premažite vrh i stranice ili tortu prelijte čokoladnom glazurom.