Recept: Tjestenina s plodovima (guštima) mora i cherry rajčicama
Za 4-5 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20-ak minuta
- 1/2 kg tjestenine – npr. zeleni široki rezanci od špinata
- 40 dag zamrznutih ili svježih plodova mora
- ½ luka (sitno nasjeckan)
- 5-6 češnja češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
- 2 šnite pršuta (narezan na trakice)
- 5-6 cherry rajčica (prerezanih po pola)
- mediteranske trave (ružmarin, bosiljak, origano...)
- jušni (riblji) temeljac – može i ne mora
- 1 dl suhog bijelog vina
- 2 dl vrhnja za kuhanje ili slatkog vrhnja
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- peršin - sitno nasjeckan
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi, al dente. Na malo maslinovog ulja popržite pršut narezan na trakice, dok ne postane hrskav i izvadite ga na tanjur. Na istoj tavi na maslinovom ulju podinstajte luk, dodajte češnjak pa cherry rajčice pa plodove mora, posolite, popaprite i pospite mediteranskim travama. Nakon par minuta zalijte s bijelim vinom. Vratite pršut u tavu, a kad vino ispari, dodajte par žlica jušnog temeljca i kuhajte još nekoliko minuta. Zatim umiješajte vrhnje. Ocijedite kuhanu tjesteninu i dodajte je umaku. Promiješajte i ostavite dvije, tri minute da se okusi povežu, pospite peršinom i poslužite.
Tjesteninu s plodovima mora možete napraviti i samo s jušnim temeljcem bez vrhnja ili samo sa slatkim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje, bez jušnog temeljca. Osobno više volim jušni temeljac, a na kraju samo nekoliko žlica slatkog vrhnja. Ne volim ako se umak radi samo sa slatkim vrhnjem jer onda bude prejak i preuzme okus.