Razvijala kore sama ili kupila gotove kore -manje bitno. Obožavam ga i s jednim i s drugim. Kad radim burek ili zeljanicu, sirnicu ili krumpirušu, uvijek mi je zadnja kora - slatka. Ovaj put u dobitnoj kombinaciji su bili prepečeni lješnjaci, orasi i bademi s jabukama.
Recept: Štrudl s prepečenim lješnjacima, orasima i bademima
Vrijeme pečenja: 30 – 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C
Domaće kore za štrudl:
- 50 – 60 dag glatkog prosijanog brašna
- 2-3 žlica ulja
- sol
- mlaka voda
Sve sastojke dobro zamijesite u glatko mekanije tijesto. Radite ga na pobrašnjenoj radnoj površini (stolu) pa odvojite u nekoliko hrpica. Svaku hrpicu stavite na drugi tanjur, pokapajte je uljem pa razmažite ulje po njoj i pustite da odstoji 15-ak minuta. Priredite čist stolnjak, pobrašnite ga pa svaku hrpicu razvijajte prvo u rukama do određene veličine kruga (koliko je moguće da to radite u rukama), a zatim položite tijesto na stolnjak i povlačite ga od sredine kruga prema rubu sa svih strana obilazivši oko stola. Kad ga razvučete da bude dovoljno veliko i tanko, zadebljane rubove lagano odrežite nožićem i stavite na stranu pa iskoristite na kraju za još jednu koru.
- 6 – 8 gotovih kupljenih kora za štrudl
Fila:
- 20-ak dag lješnjaka - prepečenih pa samljevenih
- 20-ak dag oraha – mljevenih
- 10-ak dag mljevenih badema (može i ne mora)
- 10-ak dag mljevenih keksa ili prezli (mogu se malo i prepržiti na putru )
- 3-4 jabuke – neoguljene, naribane
- 2-3 žličica cimeta
- 4-5 vanilin šećera
- 3-4 žlice meda (ili smeđi šećer)
- putar ili ulje (biljno, kokosovo)
- naribana nešpricana korica 1 limuna
- štaub šećer – za posipanje (prema želji)
- lješnjaci, bademi, orasi – nasjeckani – za posipanje po vrhu štrudla
Zagrijte pećnicu na 180C.
Naribajte jabuke. Pomiješajte sve sastojke. Premažite pripremljene kore (domaće ili kupovne) s malo rastopljenog putra (ili pošpricajte uljem) i posipajte pripremljenom filom. Pomoću stolnjaka zavite koru u štrudlu i prema želji oprezno u zvrk te stavite na nauljen kalup (ili na masni papir) i u zagrijanu pećnicu. Pecite oko pola sata. Prema želji pospite nasjeckanim orašastim plodovima.
Napomena: U smjesu možete dodati i snijeg od 2-3 bjelanjka.