Špageti s umakom bolognese (bolonjez)
Za 4 - 5 osobe
Vrijeme pripreme: otprilike 2 sata, puretina manje
- ½ kg mljevene junetine (ili puretine - puno manje se kuha)
- 1 veliki luk (sitno nasjeckan)
- 1 mrkva (naribana)
- 1/2 korijena celera (prema želji)
- 1 dl bijelog vina (u originalnim receptima je crno vino)
- 20 dag pelata (zgnječenih) ili pasirani paradajz
- muškatni oraščić
- bosiljak
- origano
- lovor
- klinčić
- prstohvat cimeta
- mesni temeljac ili voda s kockom za juhu
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- 50 dag špageta (ili bilo koje druge tjestenine)
- svježe ribani parmezan - za posipanje
Na 3-4 žlice maslinovog ulja podinstajte luk i dodajte naribanu mrkvu te prema želji naribani korijen celera. Dinstajte nekoliko minuta pa dodajte mljeveno meso, razdvajajte ga vilicom da ga što više usitnite pa ga i pržite dok ne dobije smeđu boju. Posolite, popaprite, podlijte vinom i pustite da vino ispari na laganoj vatri. Dodajte paradajz i pomiješajte. Dodajte prema želji začine: muškatni oraščić, bosiljak, origano, klinčić i cimet te poklopljeno dinstajte na laganoj vatri otprilike 2-3 sata (a prema želji možete i dulje), povremeno podlijevajući vrućim temeljcem. Otklopite i pustite da se umak zgusne.
Probajte pa prema potrebi još dosolite i popaprite.
Servirajte bolonjez uz bilo koju vrstu tjestenine, najbolje uz tagliatelle, fettuccine ili spagette. Ako je umak pregust, možete ga razrijediti s malo škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina. Posipajte sa svježe naribanim parmezanom.
Umak možete iskoristiti za pripremu lazanja, musake ili složenca.