Recept: Slatka proja

| Wine and dine |

Slatka proja by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Slatka proja

Ono što je najjednostavnije – često je i najukusnije. Vratiti se starim okusima i takvoj izvornoj jednostavnosti, razodjenuti hranu i zdravo se i dobro hraniti. Proja dostupna i jeftina, a tako ukusna i fina...

Vrijeme pripreme: 5-6 minuta

Vrijeme pečenja: 20-ak minuta

Temperatura pećnice: 200C

Slatka proja by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Slatka proja
  • 4 jaja
  • 1 šalica šećera (ili smeđeg šećera) ili nekoliko žlica meda ili neki drugi zaslađivač
  • 2 šalice kukuruznog brašna (ili 1 kukuruznog, 1 bijelog brašna)
  • 1 šalica ulja (može i kokosovo ulje, može otopljeni putar)
  • 1 dl mlijeka (ili jogurt ili kefir)
  • 1-2 vanilin šećera
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za premaz/posip:

  • džem od marelica ili dr. voća, razno voće, sir, orasi s vrhnjem ili kristal/štaub šećer

Zagrijte pećnicu na 200C. Miješajte električnim mikserom šećer i jaja pa dodajte sve ostale sastojke. Izlijte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup te pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-ak minuta. Nakon 10-15 minuta vrh premažite džemom ili dodajte voće ili mljevene orahe pomiješajte s vrhnjem pa smjesom premažite vrh i još zapecite 5-10 minuta. Kad se korice proje počnu odvajati od kalupa - kolač je gotov. Vrh prema želji ponovo premažite džemom da se sjaji ili prema želji posipajte šećerom. Servirajte još toplu proju uz džem i šalicu bijele kave ili čaja.