Recept: Slatka proja
Ono što je najjednostavnije – često je i najukusnije. Vratiti se starim okusima i takvoj izvornoj jednostavnosti, razodjenuti hranu i zdravo se i dobro hraniti. Proja dostupna i jeftina, a tako ukusna i fina...
Vrijeme pripreme: 5-6 minuta
Vrijeme pečenja: 20-ak minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 4 jaja
- 1 šalica šećera (ili smeđeg šećera) ili nekoliko žlica meda ili neki drugi zaslađivač
- 2 šalice kukuruznog brašna (ili 1 kukuruznog, 1 bijelog brašna)
- 1 šalica ulja (može i kokosovo ulje, može otopljeni putar)
- 1 dl mlijeka (ili jogurt ili kefir)
- 1-2 vanilin šećera
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
Za premaz/posip:
- džem od marelica ili dr. voća, razno voće, sir, orasi s vrhnjem ili kristal/štaub šećer
Zagrijte pećnicu na 200C. Miješajte električnim mikserom šećer i jaja pa dodajte sve ostale sastojke. Izlijte smjesu u nauljen i pobrašnjen kalup te pecite u zagrijanoj pećnici oko 20-ak minuta. Nakon 10-15 minuta vrh premažite džemom ili dodajte voće ili mljevene orahe pomiješajte s vrhnjem pa smjesom premažite vrh i još zapecite 5-10 minuta. Kad se korice proje počnu odvajati od kalupa - kolač je gotov. Vrh prema želji ponovo premažite džemom da se sjaji ili prema želji posipajte šećerom. Servirajte još toplu proju uz džem i šalicu bijele kave ili čaja.