Recept: savršene fritule s ricottom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Fritule
Fritule

Obožavam fritule. Priznajem, kad ih radim, uvijek odokativno stavljam i brašna i sira, zavisno koliko ga imam kući i koju god da stavite količinu sira i brašna, ispadnu super! Samo su možda malo drugačije teksture. Ovo je receptić moje Vesne Miletić iz restorana Tač i savršen je, samo ona za restoran stavlja malo veću količinu svega! Fritule su pahuljaste, prozračne, jako mirisne i mekane!

Fritule s ricottom

Za 8 osoba

  • 50 dag sira ricotta (ili bilo koji svježi kravlji sir)
  • 20 dag glatkog brašna  (često radim i s crnim brašnom)
  • 2 - 3 jaja
  • 2-3 vanilin šećera (može i šećer + ekstrakt vanilije)
  • prstohvat soli
  • 1 prašak za pecivo
  • korica limuna (prema želji i korica nešpricane naranče)
  • 0,5 dl bilo kojeg alkohola (rakija, rum, likeri…)
  • štaub šećer i cimet – za posipanje
  • ulje – za prženje (suncokretovo, kokosovo)

Izmiksajte ricottu, vanilin šećer i jaja. Dodajte naribanu koricu limuna i prema želji naranče. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, dodajte prstohvat soli te dodajte malo rakije ili ruma kako fritule ne bi upijale masnoću.

Smjesu ostavite u hladnjaku barem pola sata, sat da odmori.

U duboku posudu stavite dosta ulja (da se fritule u njemu same okreću) i zagrijte ga na srednje jaku temperaturu.

Fritule oblikujte pomoću dvije žlice i pržite ih dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Prije posluživanja ocijedite ih na papirnatoj salveti pa prema želji pospite štaub šećerom i cimetom i odmah poslužite tople.

*Ako imate vremena, možete žumanjke odvojiti od bjelanjaka na način da žumanjke pomiješate s riccotom, šećerom i brašnom, a od bjelanjaka napravite snijeg koji na kraju lagano umiješajte u smjesu. Fritule će biti još prozračnije i mekanije.