Obožavam fritule. Priznajem, kad ih radim, uvijek odokativno stavljam i brašna i sira, zavisno koliko ga imam kući i koju god da stavite količinu sira i brašna, ispadnu super! Samo su možda malo drugačije teksture. Ovo je receptić moje Vesne Miletić iz restorana Tač i savršen je, samo ona za restoran stavlja malo veću količinu svega! Fritule su pahuljaste, prozračne, jako mirisne i mekane!
Fritule s ricottom
Za 8 osoba
- 50 dag sira ricotta (ili bilo koji svježi kravlji sir)
- 20 dag glatkog brašna (često radim i s crnim brašnom)
- 2 - 3 jaja
- 2-3 vanilin šećera (može i šećer + ekstrakt vanilije)
- prstohvat soli
- 1 prašak za pecivo
- korica limuna (prema želji i korica nešpricane naranče)
- 0,5 dl bilo kojeg alkohola (rakija, rum, likeri…)
- štaub šećer i cimet – za posipanje
- ulje – za prženje (suncokretovo, kokosovo)
Izmiksajte ricottu, vanilin šećer i jaja. Dodajte naribanu koricu limuna i prema želji naranče. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, dodajte prstohvat soli te dodajte malo rakije ili ruma kako fritule ne bi upijale masnoću.
Smjesu ostavite u hladnjaku barem pola sata, sat da odmori.
U duboku posudu stavite dosta ulja (da se fritule u njemu same okreću) i zagrijte ga na srednje jaku temperaturu.
Fritule oblikujte pomoću dvije žlice i pržite ih dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Prije posluživanja ocijedite ih na papirnatoj salveti pa prema želji pospite štaub šećerom i cimetom i odmah poslužite tople.
*Ako imate vremena, možete žumanjke odvojiti od bjelanjaka na način da žumanjke pomiješate s riccotom, šećerom i brašnom, a od bjelanjaka napravite snijeg koji na kraju lagano umiješajte u smjesu. Fritule će biti još prozračnije i mekanije.