Recept: sa šunkom i sirom
Vrijeme pripreme:
Vrijeme stajanja tijesta: minimalno 2 sata pa 45 minuta
Vrijeme pečenja: 35-40 min
- 25 dag glatkog brašna
- 25 dag oštrog brašna
- 2,5 dl tople vode (ili pomiješane s mlijekom)
- 0,3 dl maslinovog ulja
- prstohvat soli
- 2 vrećice kvasca
- 25 dag kuhane šunke
- 20 dag svježeg sira (dimljeni sir ili provolone)
- grančica ružmarina
- maslinovo ulje – za namazati kalup i premazati vrh focaccie
krupna sol – za posipati
Pomiješajte sve sastojke u glatku smjesu i ostavite pokriveno na toplom da se diže barem dva sata. Namastite kalup. Odvojite tijesto na dva dijele. Prvi dio razvucite i rasporedite u kalup. Narežite kuhanu šunku na kockice i naribajte sir pa ih raspodijelite po razvučenom tijestu. Razvucite drugi dio tijesta i oprezno ga položite na šunku i sir. Rubove focaccie pritisnite s vilicom, prstom napravite udubljenja, ispikajte vilicom, premažite maslinovim uljem i pospite iglicama ružmarina. Pokrijte krpom i pustite da odstoji 45 minuta. Zagrijte pećnicu na 180C i pecite 35-40 minuta.