Moje i mama i bake radile su ovakve rolade vrlo često, mama sa šest jaja, a moja baka Ljubica s tri. Ovo je klasičan, tj. bazni recept moje mame, biskvit je izdašan, mekan, okus prefin, a isti biskvit možete koristiti i za mnoge kombinacije s kremama i voćem praveći biskvit u zdjeli, tortu ili neki kolač... Najčešće su roladu filale s pekmezom, ali i s kremom od bijele i tamne čokolade.
Rolada s pekmezom
Vrijeme pripreme: oko 15 minuta
Vrijeme pečenja: oko 20 minuta
Vrijeme hlađenja: nekoliko sati
Temperatura pećnice: 180C
Četvrtasti kalup iz pećnice
Biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 6 žumanjaka
- 6 ravnih žlica štaub šećera
- 1 žlica ruma
- 6 ravnih žlica glatkog brašna
- prašak za pecivo (na vrh noža)
- korica nešpricanog limuna
- prstohvat cimeta
- domaći pekmez od marelice (ali može i bilo koji drugi)
Zagrijte pećnicu na 180C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, a bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. U drugoj zdjeli žumanjke izmiksajte sa štaub šećerom, dodajte rum, vanilin šećer, malo cimeta i koricu od limuna. U 6 žlica brašna dodajte prašak za pecivo i zajedno prosijajte. Dodajte jednu žlica brašna, jednu snijega, jednu brašna pa jednu snijega i tako naizmjence. Smjesu sipajte na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Izvadite iz kalupa na papir posut štaub šećerom i zarolajte dok se ne ohladi. Kad se biskvit ohladio, oprezno ga odrolajte i obilno premažite domaćim pekmezom od marelica. Ponovo zarolajte i zamotajte u masni papir pa stavite na hladno. Prije serviranja posipajte šećerom ili štaub šećerom i servirajte uz sladoled od vanilije ili šlag.