Danas ću pripremiti omiljeni recept mojih ukućana. Rižoto sa škampima. Kupila smrznute repiće ili cijele škampiće ili kupila svježe škampe, njima je nebitno. Samo da su škampići...
Recept: Rižoto sa škampima
Za: 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta
- 40-50 dag riže
- ½ kg očišćenih repova od škampi (ili kozica)
- riblji temeljac (ili kocka)
- svježi bosiljak (nasjeckan ili istučen u mužaru)
- ružmarin (svježi ili suhi)
- peršin (sitno narezan)
- suhe mediteranske trave - prema želji
- prstohvat kurkume - prema želji
- 2-3 žlice slatkog vrhnja - nije nužno
- 2-3 češnja češnjaka (protisnuta ili sitno nasjeckana)
- 1 – 2 žlice passate (pasiranog paradajza)
- 1 – 2 žlice parmezana
- 1/2 dl suhog bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Način 1 - u 2 tave:
Na maslinovom ulju (ili na mješavini maslinovog ulja i putra) popržite rižu da zastakli tj. zažuti, zatim postupno zalijevajte vrućim jušnim temeljcem, posolite, popaprite, dodajte bosiljak, ružmarin, peršin i ostale mediteranske trave te kurkumu (da zažuti rižu, a i jako je zdrava) prema želji. Posebno na tavi na malo maslinova ulja podinstajte češnjak, passatu, malo jušnog temeljca te dodajte repove škampa. Zalijte vinom pa smanjite vatru da samo grijete repiće, a ne da umak vrije, tako da repići ostanu mekani. Dodajte ih u rižu i miješajte minutu, dvije. Na kraju da bi rižoto bio kremasti, dodajte komadić hladnog putra i malo parmezana, a prema želji i slatko vrhnje te promiješajte i odmah poslužite.
Način 2 - u 1 tavi:
Na maslinovom ulju zastaklite rižu, dodajte češnjak, repiće, zalite vinom, dodajte začine i zalijevajte ribljim temeljcem. Na kraju dodajte kockicu putra, malo slatkog vrhnja i žlicu - dvije parmezana.