Recept: rižoto s piletinom, špekom i gljivama

| Wine and dine |

Rižoto s piletinom, špekom i gljivama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: rižoto s piletinom, špekom i gljivama

Za 5-6 osoba
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta

Rižoto s piletinom, špekom i gljivama
Rižoto s piletinom, špekom i gljivama

 
• oko 1/2 kg Arborio riže
• 25-30 dag pilećih prsa (narezanih na kockice)
• 10-ak dag mesnatog špeka/pancete (narezan na kockice)
• 1 mješavina gljiva (smrznuta – npr. Ledo) – 30-ak dag
• 1 luk (sitno nasjeckan)
• 1 dl suhog bijelog vina
• peršinov list (sitno nasjeckan)
• curry
• mediteranske trave: kadulja, timijan, ružmarin...
• putar
• maslinovo ulje
• pileći temeljac
• 2 vrećice naribanog parmezana
• sol
• papar
• 2 dl slatkog vrhnja

Rižoto s piletinom, špekom i gljivama
Rižoto s piletinom, špekom i gljivama

Skuhajte pileći temeljac. U tavi na mješavini maslinovog ulja i putra podinstajte sitno nasjeckani luk. Dodajte rižu, timijan, kadulju i ostale mediteranske trave te pržite oko jednu minutu da se riža zastakli. Ulijte bijelo vino i dodajte curry, a kad vino ispari, postepeno dolijevajte vrući pileći temeljac i miješajte rižoto. U međuvremenu u drugoj tavi na maslinovu ulju popecite gljive pa ih dodajte rižotu. Na istoj tavi na malo maslinova ulja i putra prepecite piletinu izrezanu na kockice i špek narezan na sitne kockice pa dodajte rižotu.
Posolite ga i popaprite, a na kraju da bi rižoto bio kremast, umiješajte kockicu putra, naribani parmezan i slatko vrhnje. Rižoto kuhajte oko 20-30 minuta, tijekom kuhanja probajte rižu, jer mora biti al dente. Pospite svježim timijanom, kaduljom ili peršinom.