Recept: rižoto s piletinom, špekom i gljivama
Za 5-6 osoba
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta
• oko 1/2 kg Arborio riže
• 25-30 dag pilećih prsa (narezanih na kockice)
• 10-ak dag mesnatog špeka/pancete (narezan na kockice)
• 1 mješavina gljiva (smrznuta – npr. Ledo) – 30-ak dag
• 1 luk (sitno nasjeckan)
• 1 dl suhog bijelog vina
• peršinov list (sitno nasjeckan)
• curry
• mediteranske trave: kadulja, timijan, ružmarin...
• putar
• maslinovo ulje
• pileći temeljac
• 2 vrećice naribanog parmezana
• sol
• papar
• 2 dl slatkog vrhnja
Skuhajte pileći temeljac. U tavi na mješavini maslinovog ulja i putra podinstajte sitno nasjeckani luk. Dodajte rižu, timijan, kadulju i ostale mediteranske trave te pržite oko jednu minutu da se riža zastakli. Ulijte bijelo vino i dodajte curry, a kad vino ispari, postepeno dolijevajte vrući pileći temeljac i miješajte rižoto. U međuvremenu u drugoj tavi na maslinovu ulju popecite gljive pa ih dodajte rižotu. Na istoj tavi na malo maslinova ulja i putra prepecite piletinu izrezanu na kockice i špek narezan na sitne kockice pa dodajte rižotu.
Posolite ga i popaprite, a na kraju da bi rižoto bio kremast, umiješajte kockicu putra, naribani parmezan i slatko vrhnje. Rižoto kuhajte oko 20-30 minuta, tijekom kuhanja probajte rižu, jer mora biti al dente. Pospite svježim timijanom, kaduljom ili peršinom.