Recept: Kremasti rižoto s kozicama i komoračem
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta
• 50 dag riže
• 50 dag repova kozica i surimi štapića (štapići od rakovice)
• 5-6 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog ili protisnutog)
• jušni temeljac (bilo koji – povrtni, riblji, mesni)
• 1 dl bijelog vina
• 3-4 cherry rajčice (narezane na šnitice) – može i ne mora
• /2 komorača (narezan na šnitice)
• sjemenke čilija (količina prema osobnom ukusu)
• mediteranske trave (ružmarin, origano...)
• 2 dl slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje
• ekstra djevičansko maslinovo ulje
• morska sol
• bijeli papar
• parmezan
• kockica putra
• bosiljak – za ukras
Skuhajte jušni temeljac. Na niskoj temperaturi u dubokoj tavi na malo maslinova ulja podinstajte usitnjeni češnjak, dodajte narezan komorač, repove kozica, narezane surimi štapiće, cherry rajčice narezane na šnitice i sjemenke čilija. Na jednom dijelu iste tave (ili na drugoj tavi na malo maslinova ulja) zastaklite rižu, promiješajte pa zalijte vinom, a kad vino ispari, postepeno zalijevajte vrućim temeljcem, posolite, popaprite i dodajte mediteranske trave. Cijelo vrijeme miješajte rižoto i podlijevajte jušnim temeljcem. Pred sam kraj (minutu, dvije) dodajte slatko vrhnje, parmezan i kockicu putra. Ukrasite bosiljkom.