Za prvi dan proljeća:
Recept: Proljetno varivo s povrćem
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme i kuhanja: 25-30 minuta
- 1 luk (sitno nasjeckan)
- 2-3 mrkve (nasjeckane na kockice)
- 1 peršin, korijen i list (nasjeckan na kockice, lišće sitno)
- 1/2 celera (nasjeckanog na kockice)
- 1 korabica, zajedno s lišćem (nasjeckana na kockice, lišće sitno)
- 1/2 šalice smrznutog graška
- 1 zdjelica baby špinata (opranog i očišćenog)
- 1 komorač (nasjeckan na kockice)
- sol
- papar
- maslinovo ulje
za nokrlice:
- 2 jaja
- 1 žličica ulja
- 2 žlice brašna
- malo soli
malo svježeg kopra – za ukras
U maloj zdjelici ili šalici zamijesite nokrlice od jaja, brašna i malo ulja i soli da dobijete glatku jednolišnu smjesu i stavite je u hladnjak.
Sve povrće operite, očistite i nasjeckajte na kockice, a lišće povrća sitno nasjeckajte. Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckan luk pa dodajte narezanu mrkvu, peršin i celer, dinstajte pa dodajte narezanu korabicu pa grašak pa komorač pa lišće korabice, peršinov list i kopar. Posolite, popaprite i kuhajte na srednjoj vatri.
U varivo ukuhajte nokrlice (vadite ih iz zdjelice malom žličicom i stavljajte direktno u varivo). Kuhajte nekoliko minuta.
Na samom kraju dodajte oprani i očišćeni baby špinat i servirajte varivo.
Servirajte uz croutonse ili cijelu šnitu preprženog kruha.