Recept: Pogača suncokret sa špinatom
Tijesto:
- 60 dag brašna
- 5 dag brašna za dizano tijesto
- 1 dag suhog kvasca
- 1 žličica meda
- 2 dl toplog mlijeka
- 1 žličica octa
- 2 jaja
- 1 žličica šećera
- 1,5 dag kiselog mlijeka
- 1-2 žličica soli
Fila:
- 45 dag ricotta sira
- 10 dag feta sira
- 10 dag ocijeđenog špinata
- 1 žličica soli
- 2 bjelanjka
- 1 jaje
Premazati, posipati:
- 1 jaje
- listići putra
- sjemenke: mak, lan, sezam, kim... - prema želji
Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto, ostavite ga u zdjeli, pokrite krpom i stavite na toplo da se diže.
U međuvremenu pripremite filu. Špinat (kratko ga blanširajte i iscijedite, a ako je mlad – ne trebate ni blanširati) i narežite na trakice. Pomiješajte špinat sa ricottom, fetom i jajima (odvojite na stranu malo jaja samo za premazati suncokret na kraju).
Tijesto odvojite na dva dijela i na pobrašnjenoj radnoj površini premijesite ga i razvaljajte na debljinu oko pola centimetra u krug te ga prebacite u kalup. Stavite filu na sredinu i u krug, izvaljate drugi dio tijesta (isto u krug) i položite na filu. Šalicu okrenutu naopačke stavite na sredinu tijesta i malo pritisnite pa vilicom izbodite uz rub šalice. Vilicom pritiskajte rub kruga da se rubovi spoje pa nožem razrežite tijesto, od šalite prema kraju. Prvo izrežite na četvrtine pa osmine i zaokrenite svaki krak da se vidi fila na sredini kraka. Prebacite suncokret na masni papir u kalup. Zagrijte pećnicu na 180C, a suncokret pokrijte i pustite da se opet digne. Premažite tijesto jajetom, po vrhu rasporedite nekoliko listića putra te pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Ostavite u kalupu nekoliko minuta pa prebacite na rešetku da se ohladi. Poslužite uz vrhnje ili jogurt.