Recept: Pogača suncokret sa špinatom

| Wine and dine |

Pogača suncokret sa špinatom, fetom i ricottom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Pogača suncokret sa špinatom

Tijesto:

  • 60 dag brašna
  • 5 dag brašna za dizano tijesto
  • 1 dag suhog kvasca
  • 1 žličica meda
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 1 žličica octa
  • 2 jaja
  • 1 žličica šećera
  • 1,5 dag kiselog mlijeka
  • 1-2 žličica soli

Fila:

  • 45 dag ricotta sira
  • 10 dag feta sira
  • 10 dag ocijeđenog špinata
  • 1 žličica soli
  • 2 bjelanjka
  • 1 jaje

Premazati, posipati:

  • 1 jaje
  • listići putra
  • sjemenke: mak, lan, sezam, kim... - prema želji
Pogača suncokret sa špinatom, fetom i ricottom
Pogača suncokret sa špinatom, fetom i ricottom

Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto, ostavite ga u zdjeli, pokrite krpom i stavite na toplo da se diže.

U međuvremenu pripremite filu. Špinat (kratko ga blanširajte i iscijedite, a ako je mlad – ne trebate ni blanširati) i narežite na trakice. Pomiješajte špinat sa ricottom, fetom i jajima (odvojite na stranu malo jaja samo za premazati suncokret na kraju).

Tijesto odvojite na dva dijela i na pobrašnjenoj radnoj površini premijesite ga i razvaljajte na debljinu oko pola centimetra u krug te ga prebacite u kalup. Stavite filu na sredinu i u krug, izvaljate drugi dio tijesta (isto u krug) i položite na filu. Šalicu okrenutu naopačke stavite na sredinu tijesta i malo pritisnite pa vilicom izbodite uz rub šalice. Vilicom pritiskajte rub kruga da se rubovi spoje pa nožem razrežite tijesto, od šalite prema kraju. Prvo izrežite na četvrtine pa osmine i zaokrenite svaki krak da se vidi fila na sredini kraka. Prebacite suncokret na masni papir u kalup. Zagrijte pećnicu na 180C, a suncokret pokrijte i pustite da se opet digne. Premažite tijesto jajetom, po vrhu rasporedite nekoliko listića putra te pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 minuta. Ostavite u kalupu nekoliko minuta pa prebacite na rešetku da se ohladi. Poslužite uz vrhnje ili jogurt.