"Parmigiana" od pohanih patliđana, (tal. Parmigiana di melanzane napoletana), gđa. Katja Miliša (Joškova mama), Primošten
Originalni napuljski Parmigiana di melanzone se radi isključivo s pohanim patliđanima, tako bar kažu... Naravno postoji mnogo varijanti i mnogi talijanski gradovi imaju svoj način pripreme Parmigiane, svjetski poznatog tradicionalnog talijanskog jela... Netko u Parmigianu ubaci kobasice, netko komadiće mortadelle, netko patliđane zamijeni tikvicama, a netko umak od paradajza priprema s lukom,a ne sa češnjakom. Za šalšu možete koristiti i dio svježih paradajza. Činjenica je da za samu pripremu treba imati malo strpljenja i da parmigiana nije jelo koje ćete pripremati svaki dan, ali obzirom koliko je ukusno, valja se koji put i potruditi, barem za neku posebnu prigodu te ga poslužiti kao predjelo uz focaccu s maslinama ili kao glavno jelo uz neko pečenje. Ako želite "light varijantu parmigiane", patliđane možete spohati bez ulja u pećnici na 180 C nekih 15-ak minuta i dalje sve isto kao i u ovom receptu... Dobar tek!
Za: 5-6 osoba
Vrijeme pripreme: 1 sat
Vrijeme stajanja: 1 sat (odgorčivanje patliđana)
Vrijeme pečenja: 20 - 30 minuta
Temperatura pećnice: 200C
- 1 kg patliđana
- brašno za pohanje
- 2 jaja za pohanje (prema želji i prezle za pohanje)
- 20 dag naribanog parmezana
- 20 dag mozzarelle ili nekog drugog sira (gauda, podravec)
- 1 l umaka od rajčice
- 1 konzerva nasjeckanih pelata (oguljenih rajčica)
- 1 češanj češnjaka
- bosiljak
- ulje za pohanje i mazanje kalupa
- sol
- papar
1. Pripremite patliđane:
Odstranite krajeve patliđana i narežite ih bez guljenja kore na šnite pa ih potopite u hladnu vodu u koju dodajte nekoliko žlica soli, barem na sat vremena, da ispuste gorčinu.
2. Napravite šalšu:
Napravite šalšu (umak): propržite češnjak na maslinovom ulju pa dodajte pelate i umak od rajčice, posolite, popaprite te dodajte bosiljak. Neka kuha na laganoj vatri, a u nekoliko navrata promiješajte, a možete dodati i malo vruće vode ili jušnog temeljca.
3. Spohajte patliđane:
Izvadite patliđane iz vode i osušite - prebršite papirnatom salvetom. Panirajte ih u brašnu i jajima (prema želji i prezlama) i pohajte u visokoj tavi s puno vrućeg ulja pa ocijedite na papirnatoj salveti.
3. Uključite pećnicu na 200C.
4. Narežite sir (mozzarellu ili gaudu ili sl...) na kockice.
5. Složite Parmigianu:
Nauljite vatrostalnu zdjelu pa na dno stavite 1 kuhaču umaka od paradajza. Zatim rasporedite pohane patliđane jedan do drugoga (mogu se malo i preklapati) i zalijte ih s nekoliko žlica umaka od paradajza, pospite s nekoliko kockica mozzarelle i s ribanim parmezanom. Zatim složite drugi red patliđana i opet ga zalijte s umakom pa rasporedite mozzarellu i parmezan. Slažite redove dok god imate sastojaka, a na vrh stavite debeli sloj umaka i pospite parmezanom.
6. Specite Parmigianu:
Pecite u zagrijanoj pećnici 20-30 minuta dok površina ne dobije lijepu zlatnu boju. Pustite neko vrijeme da odstoji i ohladi se pa poslužite.
Složenac možete jesti topao i hladan, drugi dan je još kompaktniji i ukusniji... Možete ga pripremiti i unaprijed pa ga malo zagrijati prije posluživanja.