Danas Vam donosim savršen recept za ovaj božanski kolač PANETTONE TIRAMISU S TAMNOM ČOKOLADOM I NARANČOM koji je osvojio sve koji su ga probali. Jednostavan za pripremu, a čista rapsodija okusa. Iako sam ga pronašla u božićnim kolačima, meni paše uvijek! Kombinacija tamne čokolade i naranče uvijek je dobar odabir i jednostavno s takvim sljubljivanjem okusa ne možete nikad pogriješiti.
Vrijeme pripreme: 20-ak minuta
Vrijeme hlađenja: minimalno dva sata, najbolje 24 sata
Kalup: 20x30 cm
- ½ panettonea ili pandora ili piškota (10 - 15 dag)
- 12-15 dag kvalitetne tamne čokolade (70%)
- 2,5 - 3 dl slatkog vrhnja za šlag
- Naribana korica nešpricane naranče ili klementine
- 50 dag ricotte
- 25 dag mascarponea
- aroma vanilije
- prstohvat soli
- 3 žlice tekućeg meda
- 3 dl jake kave sa šećerom
- ½ dl desertnog slatkog vina (muškata) ili likera od naranče (Cointreau)
- Napravite čokoladni ganaž: zagrijte slatko vrhnje na srednjoj vatri, dodajte prstohvat soli pa dodajte tamnu čokoladu, miješajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatki ganaž. Ostavite sa strane.
- Panettone razrežite na šnite debljine 1,5 – 2 cm pa ih rasporedite u četvrtasti kalup dimenzija 20 x 30 cm. Umjesto panettonea možete koristiti i pandoro (bez voća) ili klasične piškote za tiramisu, ali u ovoj kombinaciji sastojka najbolje se sljubljuje panettone s komadićima kandiranog voća, pogotovo naranče.
- Skuhajte jaču kavu te je zasladite šećerom ili vanilin šećerom ili prema želji stevijom ili medom te prelijte po šnitama panetonea.
- Natopljeni panettone pošpricajte desertnim vinom ili likerom od naranče.
- Šnite panettonea prelijte s pripremljenim ganažom od čokolade.
- Po ganažu naribajte pola korice naranče.
- Posebno u zdjeli izmiksajte ricottu i mascarponne, dodajte aromu vanilije i med pa glatku kremu prelijte preko čokoladnog ganaža.
- Folijom omotajte kolač i stavite ga u hladnjak barem na 2 sata, a idealno je da kolač odstoji do drugog dana.
- Prije serviranja po vrhu kolača naribajte tamnu čokoladu i ostalu polovicu naranče (pazite da ribate samo narančasti dio, nikako ne bijeli jer je jako gorak).
- Kolač grabite velikom žlicom ili oštrim nožem narežite na kocke. Prema želji servirajte ga uz par šnita naranče.