Uvijek biram lokalne, sezonske i svježe namirnice. Kako je vrijeme kestena, bundeva, gljiva, trebamo ih što više uvrstiti u našu prehranu. Tako i omiljene palačinke trebaju dobiti jesensko ruho i promijeniti filu... Danas vam donosim recept za palačinke s kesten pireom!
Prvo napravite kesten pire.
Domaći kesten pire:
Kestene možete sakupiti u šumi ili kupiti i skuhati u loncu punom vode (oko 1 sat), malo ohladiti, oštrim nožem razrezati po pola i istisnuti ih ili izdubiti malenom žličicom za kavu ili za one koji nemaju vremena za takvo čišćenje kestena: kupiti već skuhani i oguljeni kesten ili kesten pire (uglavnom ih imaju bolje i veće trgovine namirnicama)
Sastojci:
- 1/2 kg kuhanih oguljenih kestena (ako ih kupujete to je oko 1 kg svježih kestena)
- 2-3 žlice mlijeka
- 3 vanilin šećera ili aroma vanilije ili sadržaj mahune vanilije
- 2 dl tučenog slatkog vrhnja ( u koji dodajte 10 dag štaub šećera)
- 0,4 dl ruma
1. način:
Kuhane i oguljene kestene stavite u blender, dodajte malo mlijeka, rum, vanilin šećer i izmiješajte u glatku smijesu. Posebno u zdjeli umutite slatko vrhnje dodajući mu štaub šećer pa sjedinite oba dvije smjese i do upotrebe držite u hladnjaku.
2. način:
(u sastojcima izostavite štaub šećer u slatkom vrhnju, a dodajte istu količinu običnog šećera u izradi kesten pirea)
Prokuhajte 10 dag kristalnog šećera (par minuta) u malo vode da dobijete sirup. Maknite s vatre i dodajte rum i aromu vanilije. Pomiješajte i ohladite. U međuvremenu u blenderu umutite kuhane kestene i polako dolijevajte sirup. Posebno umutite slatko vrhnje (bez šećera!) i dodajte ga smjesi. Do upotrebe kesten pire držite u hladnjaku.
Napravite palačinke:
Sastojci:
- 2-3 jaja
- prstohvat soli
- brašno (pola oštro, pola glatko) – prema potrebi (cca 25-30 dag)
- mlijeko (oko 5 - 6 dl) - prema potrebi
- 1 vanilin šećer
- 1/2 dl mineralne vode – prema želji (može i ne mora)
- prstohvat sode bikarbone
- prstohvat cimeta
Za pečenje: kokosovo ili suncokretovo ulje
Napravite tijesto za palačinke: U dubokoj zdjeli umutite jaja i malo soli pa postupno dodajte brašno, mlijeko, mineralnu vodu, vanilin šećer, cimet i sodu bikarbonu.
Ispecite palačinke: Na dobro zagrijanu tavu za palačinke dodajte par kapi ulja, zagrabite tijesto šefljom i rasporedite ga po cijeloj tavi naginjući tavu. Na srednjoj temperaturi pecite jednu stranu palačinke pa je okrenite na drugu stranu. Gotove palačinke slažite jednu na drugu na tanjur.
Palačinke s kesten pireom možete servirati još tople ili ohlađene u hladnjaku. Nafilajte ih ohlađenim kesten pireom i servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije, tučeno slatko vrhnje ili pospite cimetom ili šećerom te ukrasite mentom.