Recept: Palačinke s kesten pireom

| Wine and dine |

Palačinke s kesten pireom
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Uvijek biram lokalne, sezonske i svježe namirnice. Kako je vrijeme kestena, bundeva, gljiva, trebamo ih što više uvrstiti u našu prehranu. Tako i omiljene palačinke trebaju dobiti jesensko ruho i promijeniti filu... Danas vam donosim recept za palačinke s kesten pireom!

Prvo napravite kesten pire.

Domaći kesten pire:

Kestene možete sakupiti u šumi ili kupiti i skuhati u loncu punom vode (oko 1 sat), malo ohladiti, oštrim nožem razrezati po pola i istisnuti ih ili izdubiti malenom žličicom za kavu ili za one koji nemaju vremena za takvo čišćenje kestena: kupiti već skuhani i oguljeni kesten ili kesten pire (uglavnom ih imaju bolje i veće trgovine namirnicama)

Sastojci:

  • 1/2 kg kuhanih oguljenih kestena (ako ih kupujete to je oko 1 kg svježih kestena)
  • 2-3 žlice mlijeka
  • 3 vanilin šećera ili aroma vanilije ili sadržaj mahune vanilije
  • 2 dl tučenog slatkog vrhnja ( u koji dodajte 10 dag štaub šećera)
  • 0,4 dl ruma

1. način:

Kuhane i oguljene kestene stavite u blender, dodajte malo mlijeka, rum, vanilin šećer i izmiješajte u glatku smijesu. Posebno u zdjeli umutite slatko vrhnje dodajući mu štaub šećer pa sjedinite oba dvije smjese i do upotrebe držite u hladnjaku. 

2. način:

(u sastojcima izostavite štaub šećer u slatkom vrhnju, a dodajte istu količinu običnog šećera u izradi kesten pirea)

Prokuhajte 10 dag kristalnog šećera (par minuta) u malo vode da dobijete sirup. Maknite s vatre i dodajte rum i aromu vanilije. Pomiješajte i ohladite. U međuvremenu u blenderu umutite kuhane kestene i polako dolijevajte sirup. Posebno umutite slatko vrhnje (bez šećera!) i dodajte ga smjesi. Do upotrebe kesten pire držite u hladnjaku.

Pečenje palačinki
Pečenje palačinki

Napravite palačinke:

Sastojci:

  • 2-3 jaja
  • prstohvat soli
  • brašno (pola oštro, pola glatko) – prema potrebi (cca 25-30 dag)
  • mlijeko (oko 5 - 6 dl) - prema potrebi
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 dl mineralne vode – prema želji (može i ne mora)
  • prstohvat sode bikarbone
  • prstohvat cimeta

Za pečenje: kokosovo ili suncokretovo ulje

Napravite tijesto za palačinke: U dubokoj zdjeli umutite jaja i malo soli pa postupno dodajte brašno, mlijeko, mineralnu vodu, vanilin šećer, cimet i sodu bikarbonu.

Ispecite palačinke: Na dobro zagrijanu tavu za palačinke dodajte par kapi ulja, zagrabite tijesto šefljom i rasporedite ga po cijeloj tavi naginjući tavu. Na srednjoj temperaturi pecite jednu stranu palačinke pa je okrenite na drugu stranu. Gotove palačinke slažite jednu na drugu na tanjur.

Palačinke s kesten pireom možete servirati još tople ili ohlađene u hladnjaku. Nafilajte ih ohlađenim kesten pireom i servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije, tučeno slatko vrhnje ili pospite cimetom ili šećerom te ukrasite mentom. 

Palačinke s kesten pireom, Mama zna Suzy Josipović Redžepagić
Palačinke s kesten pireom