Recept: Najfiniji i najjednostavniji panettone kolač s kandiranim voćem, bademom i bijelom čokoladom
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 1 kupljeni panetone kolač
Panetone narežite na šnite debljine 1 prsta.
Napravite smjesu od:
- ½ l slatkog vrhnja
- ½ l mlijeka
- 4 jaja
- 4 vanilin šećera
- 1 žličice cimeta
- naribane korice 1 cijele naranče
- kandirana naranča (komadići)
- aroma naranče
- 1 bijela čokolada (oko 20 dag)
- listići badema ( 1 vrećica)
- štaub šećer - za posipanje
Narezane šnite panetonea rasporedite u kalup četvrtastog kalupa i zalijte djelom pripremljene smjese. Pospite komadićima bijele čokolade, kandirane naranče i listićima badema.
Ponovo rasporedite red šnita panetonea pa red smjese. Na kraju debelo pospite sa štaub šećerom, komadićima čokolade i listićima badema.
Pecite u pećnici 40 minuta na 180C. Ponovo ga pospite štaub šećerom i poslužite još vruć kolač sa sladoledom od vanilije, ali i hladan je savršen (i drugi i treći dan...).
Servirajte uz Kutjevo ledenu berbu graševine koja idealno ide uz sve slastice i deserte. Ledene berbe imaju poseban okus zbog uvijeta i vremena u kojem se odvija berba. Bobice su smrznute i ledeni kristali vode prilikom prešanja ostaju u preši i ne ulaze u mošt. Mošt je toliko gust da se stiskanje u preši obavlja nekoliko puta. Tako je prirodnim putem prešanjem odstranjena voda i dobije se najgušći koncentrat mošta. Tada počinje veliko umijeće fermentacije toga koncentrata na niskoj temperaturi do 10°C. Vrenje staje nakon godinu dana i to na određenom postotku srednjeg alkohola te nastaje začudno vino prebogato mirisima i okusima, slatko i slasno, sirupasto, za veliko oduševljenje. Kutjevački podrum prema broju osvojenih medalja uvjerljivo je jedan od najistaknutijih proizvođača ovih vina u zemlji.