Uštipci za: 8-10 osoba
Vrijeme pripreme: 1 sat
- 1 kg brašna (pola glatko, pola oštro - prosijano)
- 1 vrećica suhog kvasca
- tople vode i toplog mlijeka - količina prema potrebi
- pola vrećice praška za pecivo
- 1 velika žlica soli
Prosijajte brašno, dodajte veliku žlicu soli, kvasac i postepeno dodajte malo po malo mlakog mlijeka i vode. Možete mijesiti ručno ili mikserom (osobno mijesim rukom). Kada dobijete glatko tijesto (da se ne lijepi više za vaše ruke), ostavite ga u zdjeli na toplome da se digne (oko pola sata - 45 minuta). Pobrašnite veliku dasku na kojoj ćete valjati tijesto. Odvojite tijesto u nekoliko hrpica i jednu po jednu hrpicu na pripremljenoj dasci razvaljajte na 0,5 centimetara debljine pa pomoću malih kalupčića (za kolače) oblikujte uštipke. U dubljoj tavi zagrijte ulje (prvo na najjačoj vatri pa onda malo smanjite vatru) i stavljajte jedan po jedan uštipak na ulje. Pecite ih u vrelom ulju kratko jednu pa drugu stranu. Svaki će se napuhati kao loptica, a unutra će biti šuplji. Vadite ih šupljikavom žlicom i stavljajte na papirnatu salvetu da se ocijede.
Uštipke servirajte uz sir i vrhnje ili kajmak. Dobar tek!