Na brojne upite koje keksiće ću raditi za Božić, ovi su prvi na listi. Definitivno. A onda idemo dalje...
Recept: Keksi s komadićima čokolade (Chocolate chip cookies)
Za 40 keksića
Vrijeme pripreme: 15-ak minuta
Vrijeme pečenja: 8-11 minuta (zavisno od pećnice i veličine keksića)
Temperatura pećnice: 180C
- 53 dag glatkog brašna (može i integralno)
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 23,5 dag putra, sobne temperature
- 17,5 dag šećera
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- 22,5 dag kvalitetnije čokolade za kuhanje
Putar pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte 1 po 1 jaje, miksajte pa dodajte sol, sodu bikarbonu, ekstrakt od vanilije i brašno te i dalje miksajte. Na kraju ručno umiješajte nasjeckanu čokoladu. Zagrijte pećnicu na 180C. Velikom žlicom grabite smjesu i stavljajte u kalup na masni papir za pečenje. Ostavljajte razmak među hrpicama oko 5 centimetara jer se keksi kod pečenja prošire. Pecite ih 8-11 minuta (zavisno od jačine vaše pećnice), izvadite i ostavite daljnjih 5 minuta u kalupu da se malo ohlade pa ih premjestite na rešetku da se do kraja ohlade i stisnu. Keksići moraju biti mekani, a rubovi svijetlo smeđe boje. Dobit ćete oko 40-ak keksića, zavisno od veličine.