Recept: Najbolje grah varivo sa špekom i kobasicama gotovo za pola sata!
Ovo je definitivno idealan recept za "brzinski grah" sa špekom i kobasicama, a na kraju možete dodati i posebno skuhanu tjesteninu (pužiće). Često ga kombiniram i s ječmom, lećom, kiselim zeljem, repom, rižom, kukuruzom, ali i mljevenim mesom. Kad nemam puno vremena za kuhanje, često napravim ovu „brzinsku“ varijantu s grahom iz konzerve, naravno, bez zaprške (izmiksam šaku, dvije skuhanog graha i dodam u varivo). Brzo varivo od graha vrlo je ukusno i nema nikakve razlike upotrijebite li grah iz konzerve ili svježi, svi ga vole i hvale, a ono najbitnije - gotov je za pola sata!
Za: 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: oko 30 minuta
- 60 dag graha iz konzerve
- 10 dag špeka
- 2 para kobasica
- 6 dag mrkve – narezana na kolutiće
- 1 ljuti feferon ili ljuta crvena paprika
- 3 češnja češnjaka
- 1 luk
- slatka crvena paprika
- 1 - 2 žlice Lovačke juhe (može i ne mora)
- 2 - 3 kom. lovora
- malo ulja - za prženje mesa
- sol
- papar
- 25 dag tjestenine - pužići (tal. pipe rigate) - prema želji
Napunite lonac s hladnom vodom, dodajte grah iz konzerve, posolite i popaprite te stavite kuhati. Narežite kobasice na kolutiće i špek na šnite i u tavi ih lagano prepecite pa ih dodajte grahu. U grah prema želji možete dodati mrkvu, feferon, češnjak, luk, a i ne morate. Dodajte lovor i slatku crvenu papriku te prema želji još dosolite i zaljutite, a ako imate Lovačku juhu (Podravka) dodajte 2 žlice. Poklopite grah i kuhajte ga na srednjoj temperaturi. Povremeno ga pomiješajte, a pred kraj kuhanja, umjesto klasične zaprške, odvojite 2 šeflje skuhanog graha i izmiksajte ga u blenderu te vratite u grah varivo.
Prema želji možete posebno skuhati buncek i suho meso pa dodati u grah ili servirati posebno uz grah.