Kad vam ostanu bjelanjci, trebate napraviti ovu senzacionalnu roladu s bademima i jagodama.
Vrijeme pripreme: 15-ak min
Vrijeme pečenja: 15-ak minuta
Četvrtasti kalup od pečnice + masni papir za pečenje
Temperatura pećnice: 180C
Biskvit:
- 8 bjelanjaka
- 8 ravnih žlica prosijanog glatkog brašna
- 5 žlica šećera ( ili manje)
- 1 vanilin šećer
- 8 žlica mljevenih badema
- 1/2 praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 10 dag badema u listićima (tostiranih) – za posip
- štaub šećer – za posip
Fila:
- ½ l slatkog vrhnja za šlag
- šlagfix– učvršivač za šlag (može i ne mora)
- 1/2 kg jagoda (narezanih na četvrtine)
- 1-2 žlice štaub šećera
- 2-3 žlice mljevenih keksa
Nekoliko cijelih jagoda za ukras, dio šlaga
Zagrijte pećnicu na 180C.
Minutu, dvije tostirajte listiće badema na tavi ili u pećnici.
Biskvit:
U jednu zdjelu pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe.
U drugoj zdijeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg pa pred kraj dodajte prstohvat soli, vanilin šećer i šećer.
Postepeno velikom žlicom dodajte pomiješano brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe.
U veliki četvrtasti kalup od pećnice položite masni papir za pečenje, posipajte ga štaub šećerom i polovicom tostiranih listića badema te ravnomjerno sipajte pripremljenu smjesu.
Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 15-ak minuta pa izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
U međuvremenu operite, obrišite i narežite jagode na četvrtine ili šnitice i pospite štaub šećerom.
Izmiksajte slatko vrhnje u šlag, dodajte štaub šećer, a prema želji dodajte i šlagfix (učvrščvač za šlag). 2/3 umiksanog šlaga sipajte i rasporedite po ohlađenom pečenom biskvitu pa poslažite jagode i pospite mljevenim keksima.
Zarolajte roladu (možete je omotati papirom za pečenje ili folijom i stavite je u hladnjak na par sati da se stvrdne i poveže. Neposredno prije serviranja premažite je šlagom, ukrasite prema želji jagodama te razrežite na šnite.