Recept: Najbolja rolada s bademima i jagodama

| Wine and dine |

Rolada s jagodama i bademima
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kad vam ostanu bjelanjci, trebate napraviti ovu senzacionalnu roladu s bademima i jagodama.

Vrijeme pripreme: 15-ak min

Vrijeme pečenja: 15-ak minuta

Četvrtasti kalup od pečnice + masni papir za pečenje

Temperatura pećnice: 180C

Biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • 8 ravnih žlica prosijanog glatkog brašna
  • 5 žlica šećera ( ili manje)
  • 1 vanilin šećer
  • 8 žlica mljevenih badema
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 10 dag badema u listićima (tostiranih) – za posip
  • štaub šećer – za posip

Fila:

  • ½ l slatkog vrhnja za šlag
  • šlagfix– učvršivač za šlag (može i ne mora)
  • 1/2 kg jagoda (narezanih na četvrtine)
  • 1-2 žlice štaub šećera
  • 2-3 žlice mljevenih keksa

Nekoliko cijelih jagoda za ukras, dio šlaga

Rolada s jagodama i bademima
Rolada s jagodama i bademima

Zagrijte pećnicu na 180C.

Minutu, dvije tostirajte listiće badema na tavi ili u pećnici.

Biskvit:

U jednu zdjelu pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe.

U drugoj zdijeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg pa pred kraj dodajte prstohvat soli, vanilin šećer i šećer.   

Postepeno velikom žlicom dodajte pomiješano brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe.

U veliki četvrtasti kalup od pećnice položite masni papir za pečenje, posipajte ga štaub šećerom i polovicom tostiranih listića badema te ravnomjerno sipajte pripremljenu smjesu.

Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 15-ak minuta pa izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

U međuvremenu operite, obrišite i narežite jagode na četvrtine ili šnitice i pospite štaub šećerom.

Izmiksajte slatko vrhnje u šlag, dodajte štaub šećer, a prema želji dodajte i šlagfix (učvrščvač za šlag). 2/3 umiksanog šlaga sipajte i rasporedite po ohlađenom pečenom biskvitu pa poslažite jagode i pospite mljevenim keksima.  

Zarolajte roladu (možete je omotati papirom za pečenje ili folijom i stavite je u hladnjak na par sati da se stvrdne i poveže. Neposredno prije serviranja premažite je šlagom, ukrasite prema želji jagodama te razrežite na šnite.

Rolada s jagodama i bademima
Rolada s jagodama i bademima