Recept: Krema od jaja (zavajon) s jagodama

| Wine and dine |

Krema od jaja (zavajon) s jagodama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Sve je u znaku Uskrsa i jaja pa evo i moj prijedlog brzinskog receptića za desert:

Recept: ZAPEČENE JAGODE ZABAGLIONE (ZAVAJON)  ili KREMA OD JAJA S JAGODAMA
Za 4 osobe
Vrijeme pripremanja: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta

  • 50 dag jagoda – narezane po pola ili na četvrtine (ili bilo koje drugo voće po vašoj želji - maline, kupine, borovnice, ananas... - svježe ili smrznuto)
  • 3 žumanjka
  • 5 dag štaub šećera
  • 6 jušnih žlica slatkog ili suhog prošeka
  • 4 žličice štaub šećera
Krema od jaja (zavajon) s jagodama
Krema od jaja (zavajon) s jagodama

Pripremite četiri jednake vatrostalne zdjelice (po otprilike 3 dl) ili jednu veliku vatrostalnu zdjelu. Raspodjelite jagode po zdjelicama (ili zdjeli).
Na pari kuhajte i miješajte žumanjke, šećer i 4 žlice prošeka. Kuhajte 5 minuta dok smjesa ne postane veoma gusta i pjenasta. Dodajte preostale dvije žlice prošeka i kuhajte još nekoliko minuta da se smjesa opet zgusne. Smjesu prelijte preko jagoda u vatrostalnim zdjelicama i posipajte s još malo štaub šećera po vrhu. Zdjelice stavite u pećnicu na 3-4 minute, dok da se šećer karamelizira i dobije zlatnu boju.