Recept: Juha od buče
Vrijeme je buča (tikva, bundeva...) malih i velikih, grbavih i glatkih, okruglih i duguljastih... Ova žuta vrsta Cucurbita moschata 'Butternut' je jako slatka i savršena za juhe, ali naravno i od drugih bundeva se mogu raditi juhe (hokaido, argenta, napolitana, turkinja...).
Šteta ih je propustiti... Ako je nemate vremena prvo peči pa kuhati, samo je skuhajte kao u ovom receptu, biti će jako aromatična, mirisna, ukusna i fina! Možete joj dodati i mrkve, kestene, slanutak, krumpir, batat, poriluk, leću, ali meni je ovakva najukusnija :)
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme kuhanja: 40-ak minuta
- 1 kg žute bundeve (Cucurbita moschata 'Butternut') (narezane na kockice)
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica kimla
- 7 – 8 dl vode ili jušnog temeljca
- pola žličice cimeta
- pola žličice naribanog đumbira
- prstohvat muškatnog oraščića
- 3-4 klinčića
- 2 prstohvata kurkume
- 2 žlice javorovog ili agavinog sirupa ili meda
- sol
- cayanski papar
- 1/2 šalice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje (prema želji)
- sjemenke bundeve
- croutonsi
- hladno prešano bučino ulje ili maslinovo ulje
U vodi ili jušnom temeljcu skuhajte bundevu narezanu na kockice. Tekućina neka pokrije kockice.
Dodajte sol i papar, protisnut češnjak, muškatni oraščić, cimet, kurkumu, đumbir, kiml i klinčiće, promiješajte, a potom poklopite i kuhajte bundevu na laganoj vatri povremeno miješajući 30-40 minuta, odnosno dok bundeva ne omekša.
U zdjelicu odlijte pola tekućine iz juhe pa izmiksajte štapnim mikserom bundevu i dodajte žlicu javorovog ili agavinog sirupa. Ovisno o željenoj gustoći juhe polako dodajte odljevenu tekućinu) pa prokuhajte još par minuta, a na kraju prema želji dodajte 2-3 žlice slatkog vrhnja i promiješajte.
Juhu prema želji servirajte uz croutonse (prepržene kockice kruha), bućine sjemenke, a svaku juhu u tanjuru možete zaliti s malo hladno prešanog bučinog ili maslinovog ulja ili dodati žlicu vrhnja.