Ne volim bacati kruh. Nikako. Uvijek izmišljam nešto. Prženice, prezle, croutonse, prepečence... Bilo što, samo da ga ne bacim. Kad sam prvi put isprobala ovaj recept i napravila kolač (puding) od starog kruha, moji su bili oduševljeni. Nitko nije mogao ni pretpostaviti da je u pitanju kruh. Naravno, mliječni bijeli kruh ili fina peciva.
Recept: Kolač od starog kruha u umaku od whiskeya
Za 10 osoba
Vrijeme pripreme: 30-ak minuta
Vrijeme pečenja: 30-ak minuta
Temperatura pećnice: 160C
Kolač:
- 8 šnita starog kruha (bijeli, finiji kruh)
- 2-3 žlice omekšanog putra
- jaja
- 1 l mlijeka
- 1 čaša šećera
- korica limuna i naranče
- 2-3 žličice vanilin šećera
- aroma vanilije (nekoliko kapi)
- ½ šalice grožđica ili nekog drugog sušenog voća
- smeđi šećer - za posipanje
Whisky umak:
- 1 čaša šećera
- 2 žlice vode
- 10 dag putra
- ¼ šalice whisky-a
- 2 jaja (lagano umućena)
- ¼ šalice vrhnja (može i ne mora)
Zagrijte pećnicu na 160C. Kruh narežite na šnite. Svaku šnitu namažite putrom i posložite u kalup tako da je putar na donjoj strani. Pospite suhim voćem izrezanim na komadiće i vanilin šećerom. Pomiješajte zajedno jaja, šećer, koricu limuna i naranče, mlijeko i esenciju vanilije te prelijte kruh i ostavite par minuta da upije. Ako Vam je još ostalo šnita kruha, ponovo ih namažite putrom, poslažite u novi red i ponovo zalijte smjesom. Pospite smeđim šećerom i pecite u zagrijanoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju. U međuvremenu pripremite umak od whiskey-a.
Umak od whiskey-a:
Šećer i vodu stavite u lonac iznad pare na slabu vatru i miješajte dok se šećer ne otopi. Postepeno dodajte whiskey i jaja. Zatim dodajte putar i dalje kuhajte neprekidno miješajući da se umak zgusne. Na kraju umiješajte vrhnje i poslužite uz kolač.