Recept dana: Kolač od starog kruha u umaku od whiskeya

| Wine and dine |

Kolač od kruha u umaku od whiskeya by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna, Wall.hr
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ne volim bacati kruh. Nikako. Uvijek izmišljam nešto. Prženice, prezle, croutonse, prepečence... Bilo što, samo da ga ne bacim. Kad sam prvi put isprobala ovaj recept i napravila kolač (puding) od starog kruha, moji su bili oduševljeni. Nitko nije mogao ni pretpostaviti da je u pitanju kruh. Naravno, mliječni bijeli kruh ili fina peciva.

Recept: Kolač od starog kruha u umaku od whiskeya

Za 10 osoba

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta

Vrijeme pečenja: 30-ak minuta

Temperatura pećnice: 160C

 Kolač:

  • 8 šnita starog kruha (bijeli, finiji kruh)
  • 2-3 žlice omekšanog putra
  • jaja
  • 1 l mlijeka
  • 1 čaša šećera
  • korica limuna i naranče
  • 2-3 žličice vanilin šećera
  • aroma vanilije (nekoliko kapi)
  • ½ šalice grožđica ili nekog drugog sušenog voća
  • smeđi šećer - za posipanje

Whisky umak:

  • 1 čaša šećera
  • 2 žlice vode
  • 10 dag putra
  • ¼ šalice whisky-a  
  • 2 jaja (lagano umućena)
  • ¼ šalice vrhnja (može i ne mora)
Kolač od kruha u umaku od whiskeya by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna, Wall.hr
Kolač od kruha u umaku od whiskeya

Zagrijte pećnicu na 160C. Kruh narežite na šnite. Svaku šnitu namažite putrom i posložite u kalup tako da je putar na donjoj strani. Pospite suhim voćem izrezanim na komadiće i vanilin šećerom. Pomiješajte zajedno jaja, šećer, koricu limuna i naranče, mlijeko i esenciju vanilije te prelijte kruh i ostavite par minuta da upije. Ako Vam je još ostalo šnita kruha, ponovo ih namažite putrom, poslažite u novi red i ponovo zalijte smjesom. Pospite smeđim šećerom i pecite u zagrijanoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju. U međuvremenu pripremite umak od whiskey-a.

Umak od whiskey-a:

Šećer i vodu stavite u lonac iznad pare na slabu vatru i miješajte dok se šećer ne otopi. Postepeno dodajte whiskey i jaja. Zatim dodajte putar i dalje kuhajte neprekidno miješajući da se umak zgusne. Na kraju umiješajte vrhnje i poslužite uz kolač.