Recept: Crna torta
Netko je zove crna torta, netko crno bijela torta, ali svi je obožavaju. Na našim babinjacima i rođendanima, sve žene su oduševljene tortom moje Deni jer je jako ukusna, a pritom i vrlo jednostavna. Tko bi rekao da je sve jedna smjesa - jedan dio smjese se peče, a drugi ne. Dvije muhe jednim udarcem!
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 185C
- 6 jaja
- 15 dag šećera u prahu
- 20 dag maslaca
- 10 dag badema ili oraha
- 3 žlice kakaa
- 10 dag čokolade za kuhanje (60%)
- 2 dl tučenog slatkog vrhnja
- krušne mrvice ili mljeveni keksi - za kalup
Zagrijte pećnicu na 185C. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Pjenasto umiješajte električnim mikserom maslac. Posebno umutite žumanjke i šećer te dodajte maslac, mljevene bademe, kakao i rastopljenu čokoladu. Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i lagano dodajte u smjesu. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio stavite u maslacem namazan i krušnim mrvicama posut kalup za tortu. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Drugi dio smjese stavite u hladnjak. Kad se torta ohladi, premažite je ostatkom smjese iz hladnjaka.
Na kraju prema želji tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem ili ga posebno servirajte uz tortu.