Recept: Brzi kakao kolač
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
Temperatura pećnice: 170C
Kalup za kuglof ili bilo koji drugi oblik kalupa
- 2 šalice bijelog kristal šećera (ili smeđeg šećera ili meda)
- 1 i 3/4 šalice glatkog brašna – prosijanog
- 3/4 šalice kakaa
- 2 prstohvata soli
- ½ praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica cimeta – prema želji
- 2 prstohvata sode bikarbone
- 1 šalica mlijeka
- ½ šalice biljnog ulja ili kokosovog ulja
- 2 jaja
Glazura: (može i ne mora)
- 10 dag čokolade za kuhanje
- Kockica putra
Štaub šećer ili orasi ili lješnjaci... – za posipanje
Zagrijte pećnicu na 170C stupnjeva. U jednu zdjelu sipajte mlijeko i ulje te dodajte jaja. U drugu zdjelu prosijte brašno pa dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, sol, sodu bikarbonu i kakao, promiješajte pa postepeno dodajte suhe sastojke u mokre, cijelo vrjeme miješajući mikserom. Kalup nauljite i posipajte kakaom te sipajte glatku smjesu u tako pripremljen kalup i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta. Kolač izvadite iz pećnice na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađen kolač prema želji prelijte glazurom ili pospite štaub šećerom.